Uus P2P rõivalaenutus, edusammud pettuste ennetamises

Finantsnipid

Nüüdsest on P2P maksepettuste avastamine lihtsam. P2P makseid tehakse üha rohkem, kuid pettuste ennetamine on endiselt puudulik. FIS, maailma juhtiv finantstehnoloogia ettevõte, sidus hiljuti oma P2P teenused IBM Safer Paymentsiga, et toetada finantsinstitutsioonide võitlust pettuste vastu.

FIS kasutab selleks tehisintellekti ja masinõpet:

IBM

“Kurjategijad on oma maksepettuste välja töötamisel aina kavalamad. P2P maailm on neil sihikul, kuna turg kasvab hoogsalt,” ütles Jim Johnson, Ameerika maksete osakonna juht FIS-is. “Oleme FIS-is väga õnnelikud, et saame IBM Safer Payments tehnoloogiaga võimaldada oma USA  klientidele ja kõigile, kes kasutavad P2P teenuseid kiirete ja mugavate maksete tegemiseks, parimat kaitset pettuste eest.”

“FIS on asunud otsustavasse võitlusse uute ja alles arenevate ohtude kaitseks oma valdkonnas,” ütles Michael Curry, IBM RegTechi asepresident. “IBM Safer Payments kogub tehisintellekti abil andmeid, mis aitavad uutele ohtudele kiiresti reageerida. Tehnoloogia annab häid tulemusi ning on toonud FIS-i klientideks mõned maailma kõige suuremad ja keerulisemad makseportfellid.”

Uudis saabus tõesti heal ajal. P2P makseid tehakse rohkem kui kunagi varem, seega seisavad valdkonnal ees uued väljakutsed.


Turul on uus P2P rõivarendi pakkuja. Wardrobe’i kaudu saab pesumajade vahendusel oma disainerrõivaid nende reaalse hinnaga võrreldes väga väikse raha eest välja laenata. Kauba hoiustamise asemel laseb Wardrobe inimestel oma riided pesumajja saata, kust nad rentijatele edasi saadetakse. Ettevõte võtab endale 25-30% rahast renditasudeks ning rõivaste omanik saab ülejäänu.

P2P rõivarenditurg on hetkel väga kuum ja põhjust selleks on:

P2P rõivarenditurg

Alphonsi andmetel omab keskmine naine 57 riidetükki, mida kannab vähem kui korra aastas, kuid kardab neid siiski maha müüa või ära visata, kuna tegemist on vintage või disainerrõivastega, mida mõnikord siiski veel kanda tahaks.

Wardrobe siseneb turule, kus konkurents on juba niigi tihe. Ettevõtte kõige tuntum konkurent Rent The Runway, mille hinnanguline väärtus on 1 miljard dollarit, on kaasanud juba 125 miljonit dollarit.


Kagu-Aasia suurim kasutatud autode platvorm pakub nüüd kasutajatele P2P rahastamisvõimalust. Funding Societies Malaysia aitab Carsome’il pakkuda kasutajatele võimalust tasuda oma auto eest P2P teenusega kuni 70% ulatuses. See tähendab, et 1600 automüüja käsutuses on üle 200 000 miljoni dollari üle kogu piirkonna.

Car p2p financing

“Siin saame abiks olla meie ning pakkuda kiiret ja sujuvat teenust. Automatiseerimine ja tehnoloogia aitavad teenust kiirendada ning rahuldada väikeettevõtete finantsvajadusi,” ütleb Wong Kah Meng, Funding Societies Malaysia kaasasutaja ja tegevdirektor.

P2P rahastusturg on Aasias hüppeliselt kasvanud ja hetkel on tegemist ühe maailma suurima P2P turuga. Kardetakse aga, et Aasia riikide ranged regulatsioonid piiravad P2P finantsturu tõelist potentsiaali.


Indoneesia ühisrahastusturg on viimase paari aasta jooksul tõeliselt õide puhkenud ning 2019. aastal oli selle väärtus üle 3 miljardi dollari. Nüüd trügib turule veel üks suur tegija. KinerjaPay sai loa pakkuda P2P väikelaenusid juba järgmisel kuul. Isiklike väikelaenude kõrval väljastab KinerjaPay ka ühisrahastusel põhinevaid laene väikestele ja keskmistele ettevõtetele (SME). See on KinerjaPay jaoks hea võimalus, kuna vaid 25% sellistest ettevõtetest riigis, mida on kokku 63 miljonit, leiavad rahastust mujalt.

peer-to-peer lending market in Indonesia

“Viimased kuud oleme tegelenud litsentsi saamisega, mille taotlesime selle aasta algul. See on võtnud rohkem aega, kui oskasime oodata, kuid oleme siiski väga rõõmsad, et kõik nõuded täitsime ning sertifikaadi saame,” ütles Mr. Edwin Ng, KinerjaPay Corp tegevjuht (KPAY). Osana avaldusest pidid ettevõtte esindajad ja meeskonnad härra Anoki Kiyoshi juhtimise all läbima vajalikud sobivustestid, tegema isiksusetestid ning esitama laivis ka platvormi demoversiooni.

OJK, Indoneesia finantskontrolli asutuse hinnangul on KinjeraPay P2P platvormil võimalus täita 68 miljardi dollari suurune rahastuslünk.

*Investeerimine on alati seotud riskidega ning investeeringud ei ole tagatud. Tootlus on kuni 6,75%. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvu ülevaatega riskidest, vajadusel konsulteeri spetsialistiga.