Uus rahastusrekord Euroopas, Bitcoini tõus 2019. aastal, pangad ja Brexit ning muu

Finantsnipid

Uudiseid maailmast

Vähetuntud ÜK finantstehnoloogia idufirma Checkout.com purustas Euroopa rahastusrekordid, kui kogus oma viimases rahastusvoorus 230 miljonit dollarit. 2 miljardi dollari väärtuseks hinnatud Checkout.com on finantstehnoloogia platvorm, mis pakub ettevõtetele piirideüleseid makseid erinevatest allikatest. Forbes teatab:

fintech startup Checkout
Allikas: Checkout.com

“Meil on olnud õnne ja maailma juhtivad investorid tulevad juba mõnda aega ise meie juurde,” ütleb asutaja Guillaume Pousaz.

Šveitsis sündinud ja kasvanud Pousaz lisab: “Maailmatasemel investorite kaasamine juba esimeses rahastuvoorus on tasu selle raske töö eest, mida Checkout.com tiimis aastate jooksul teinud oleme ning näitab, kui tõsiselt võtame oma eesmärki saada maailmaturu liidriks ning teenida erinevaid ettevõtteid kõikjal üle maa.

Kapital aitab meil uued tooted kiiremini turule tuua ning vastata kaupmeeste üha keerukamaks muutuvatele vajadustele.”

Platvormi on saatnud edu ja nende klientideks on näiteks sellised suured tegijad nagu rahavahetusega tegelev TransferWise ja toidukullerteenuse pakkuja Deliveroo.

* * *

Pärast 74% kasvu möödunud aastal, on Bitcoin ka 2019. aastal rohkem kui 50% tõusnud, kuna uued institutsioonid on hakanud krüptoraha omaks võtma. Vääring saavutas just oma uue kõrgpunkti ja liigub kiirelt 6000 dollari piirimaile. Bloomberg kirjutab:

Bitcoin

“Bitcoin lendab taas kõrgelt, sest ühe enam tunnevad tema vastu huvi ka institutsioonid,” ütles Jehan Chu, Kenetic Capitali juhtivpartner, telefonikõnes Hong Kongist. “Institutsioon institutsiooni järel võtab suuna krüptorahade poole ja Bitcoin on nende seas esikohal.”

Fidelity Investments alustas sel aastal Bitcoini väärtpaberihaldust ja kavatseb järgnevatel nädalatel krüptorahaga ka kauplema hakata, klientideks institutsioonid, teatab asjaga seotud allikas.

“Fidelity üksi ei muuda maailma, kuid Fidelity koos E*Trade’i ja Ameritrade’i ja Robin Hood’i ja paljude teistega küll,” ütles Chu, kelle ettevõte tegeleb plokiahela investeeringute ja nõustamisega. “Varahaldureid ja pankureid, kes krüptorahadega kauplemiseks valmis on, on järjest rohkem.”

* * *

Suurbritannias arutatakse uut rahvahääletust Brexiti osas, maailma ja briti pangad aga väldivad hoiaku võtmist. Enamik institutsioone on oma tagala kindlustamiseks liikunud uutele turgudele. Reuters uuris 17 (vastajaid 11) briti ja ülemaailmse panga käest, milline on nende suhtumine uude rahvahääletusse. Reuters teatab:

Brexit-Referendum

Ükski 11 vastanust ei olnud valmis rahaliselt toetama ei liitu jäämist ega sellest lahkumist pooldavat kampaaniat.

Brexitiks valmistudes on pangad kandnud miljardite naelade väärtuses klientide varasid uutesse Euroopa Liidu äriühingutesse ning liigutanud ligikaudu 2000 erinevat töökohta Londonist värsketesse finantskeskustesse nagu Dublin, Pariis, Frankfurt ja Madrid.

Nüüd, kus see töö on juba tehtud, ütlevad tähtsamad tegijad, et ei võtaks muutusi tagasi ka siis mitte, kui Brexit tühistataks.

Andekate inimeste erinevatesse Euroopa linnadesse suunamine on tõstnud teatud EL-i klientide huvi pankade vastu ning vähendanud ka Londonis tegutsemisega seotud kulusid, kuna see on üks maailma kallemaid linnu.

* * *

ÜK finantskontrolliasutus – Financial Conduct Authority (FCA) – valmistab ette uusi krüptovarade ja ühisrahastusega seotud seadusi. Need on finantstehnoloogia kaks kõige kiiremini arenevat valdkonda ning pälvinud viimasel ajal palju regulatoorset tähelepanu. Financial News teatab:

Financial Conduct Authority
Allikas: Financial Conduct Authority

FCA ja Inglismaa Panga 2018. aasta krüptovarade sektori ülevaate järgi on vajadus nende investeeringutega seotud riskidega tegelemiseks väga suur …

… FCA soovib juba selles kvartalis avaldada ka lõplike sektoris kehtivate seadustega poliitilise avalduse vastusena hiljutisele ühisrahastusega seotud nõuandedokumendile.

Krüptoraha ja ühisrahastuse kõrval seab kontrollorgan kahtluse alla ka Global Financial Innovation Networki arendamise, mida alustati selle aasta veebruaris eesmärgiga pakkuda finantsettevõtetele võimalusi oma tooteid lühikese katseajaga ka teistes riikides testida.

FCA jätkab tehnoloogia valdkonna reguleerimist ning plaanib koostada ka digitaalse aruandluse tasuvusanalüüsi ning korraldada rahvusvahelise sündmuse selliste tehnoloogiate testimiseks, mis tagaksid suurema privaatsuse.

* * *

Bondorast

Saksamaa Basic Thinking avaldas äsja artikli, kui tähtis on alustada varajase investeerimisega ja kuidas teha seda Bondoras.

Kas oled viimase kuu jooksul Bondora kohta artikli või video avaldanud? Saada see aadressile [email protected] ning avaldame selle järgmises valdkonna uudiseid kajastavas postituses.