Uus transpordiliik vallutab Euroopat

Finantsnipid

Kui elad mõnes suuremas Euroopa linnas, oled kindlasti märganud tänavatel elektrilisi tõukerattaid. Võib-olla oled neid isegi kasutanud töölt koju sõitmiseks või võõras linnas vaatamisväärsustega tutvumiseks. Tõukerataste laenutused levivad kulutulena ning sellest on saanud üks populaarsemaid transpordiviise linnades üle maailma.

Electric scooter

Enim on neist kasu ummikute ja õhureostuse vähendamisel linnatänavatel. Kuid päris lõivuta see ei tule – kõnniteedel valmistavad nad omajagu probleeme. Mida enam tõukerattad levivad, seda rohkem tuleb mõelda sellele, kuidas need turvaliselt ja tõhusalt liiklusesse lülitada.

Kuidas see kõik alguse sai

Linnatransport on tavaliselt kas kallis või aeglane ja tüütu. Ühistransport on odav, kuid võib olla ebamugav, takso jällegi pole kõigile majanduslikult võimalik. Autojagamisrakendused nagu Uber ja Lyft olid esimesed, kes hakkasid tavalise linnatranspordi kõrval pakkuma P2P teenust, mis võimaldaks soodsamat autosõitu.

Samal põhimõttel ja ummikute vähendamisele veelgi tõhusamalt kaasa aidates toimivad ka jalgrataste laenutused, kus kasutaja saab linna peal ringi sõita ratta ühest kohast võttes ja järgmisesse tagastades ning makstes vaid aja eest, mil ratast päriselt kasutab. Ettevõtted nagu Citi Bike ja YouBike on endale nime teinud just jalgrataste pakkujana linnaelanikele ja turistidele. Nende kõrval on turule tekkinud ka firmad, kes pakuvad oma teenust ettevõtetele ja omavalitsustele, kes soovivad sellist jalgrattalaenutust võimaldada.

Küllastunud auto- ja jalgrattaturu kõrval oli aeg küps milleksi, mis ei ummistaks tänavaid nagu autod ning oleks lihtsam ja kiirem kasutada kui jalgratas. Nii ilmusidki turule elektrilised tõukerattad, mis on nagu jalgrattad, kuid võimaldavad liikumist ühest kohast teise oluliselt kiiremini. Samal ajal väheneb autode hulk, ummikud ning õhureostus.

Konkurents on tihe

Kuigi tõukerataste laenutus on üsna uus nähtus, tegeleb sellega juba mitu suurt ettevõtet, kelle eesmärk on saada ülemaailmseks. USA suurim tõukerataste laenutust pakkuv ettevõte Bird valmistub laienemiseks rohkem kui 50 Euroopa linna. Selleks on ettevõttel investorite kaudu olemas üle 400 miljoni dollari.

Scooter sharing

Teine suurem tegija turul, Lime, on kogunud 765 miljonit dollarit rahastust suurtest riskikapitalifondidest, nagu Bain Capital Ventures. Lime tegutseb peamiselt USA idarannikul, kuid omab tõukerattaid erinevates Euroopa riikides, sealhulgas Austrias, Prantsusmaal, Soomes ja Saksamaal. Ettevõte on tunnistab tõukerataste laenutusega seotud probleeme ning aidanud asutada ka turvalisusküsimuste nõukogu.

Trend on nii populaarne, et isegi autojagamisfirmad löövad kampa. Bolt, Eesti päritolu Uberi-sarnane sõidujagamisteenus, hakkas hiljuti pakkuma tõukerataste laenutust Pariisis ja Madridis. Ettevõtte kaasasutaja Markus Villigi sõnul on asja eesmärk tõsta liikumise efektiivsust. “Liiklusummikud on Madridi-sugustes linnades tuline probleem ning paljud sõidud saavad elektrilise tõukeratta abil kiiremini tehtud kui autoga,” ütles Villig.

Üks suurimaid tegijaid Euroopa turul on Cityscoot. Ettevõte keskendub peamiselt kaherattalistele tõukeratastele, millel saab ka istuda, vastupidiselt teiste ettevõtete seisuratastele. Kogunud möödunud aastal 40 miljonit dollarit püüab Cityscoot nüüd liikuda ka Pariisist, Nice’ist, Milanost ja Roomast väljapoole.

Rootsi VOI võistleb samuti juba niigi tihedas konkurentsis ja püüab oma elektriliste tõukeratastega jõuda 150 Euroopa linna. Esimesed edusammud on tehtud, sest firma asutamisest alates on nende tõukeratastega tehtud 2 miljonit sõitu. Viimaks kogus ka Berliinis asuv Tier möödunud aasta lõpus rahastusvooru kaudu 25 miljonit dollarit.

Need on vaid mõned näited tiheda konkurentsiga turul tegutsevatest ettevõtetest. Uutelt tegijatelt nõuab tegevuse alustamine ja suhete loomine Euroopa linnadega väga palju raha, et leida parim kinnisvara, mis aitaks jõuda klientideni.

Vähem õhureostust

Elektriliste tõukerataste üks suurimaid eeliseid on väiksem õhureostus. Elektriline tõukeratas kulutab ligi 130 km läbimiseks ühe kilovatt-tunni jagu energiat. Tavaline auto läbib sama energiaga vaid umbes poolteist kilomeetrit. Ühe auto asendamisega sõiduteel vähendavad elektrilised tõukerattad süsiniku heitkoguseid ning aitavad hoida Maa looduslikku tasakaalu.

Reducing Pollution

Teine uue transpordiliigi oluline eelis on väiksemad ummikud sõiduteedel. Kõiki maailma suurlinnu valdab üks probleem – tiheda liikluse tõttu on ühest kohast teise liikumine väga keeruline. Elektrilised tõukerattad, eriti seisurattad, viivad liikluse sõiduteedelt ratta- ja kõnniteedele ning vähendavad sedasi tänavate ummistumist autodest.

Tõukerattad meeldivad ka turistidele. Nii võivad nad linna peal ringi liikuda kas giidiga või ilma ega pea maksma kallist autorenti. Tuuridest elektrilisel tõukerattal on juba saanud turismitööstuses eraldi haru ning nende populaarsus kasvab koos tõukerataste enda populaarsusega jõudsalt.

Uued ummikud

Kuigi elektrilised tõukerattad vähendavad ummikuid autoteedel, tekitavad nad neid juurde kõnniteedel. Jalakäijad on mures oma turvalisuse pärast, kuna elektrilised tõukerattad süstivad kiiresti sõidutee ja kõnnitee vahel. 

Ka pargitud tõukerattad raskendavad kõnniteedel liikumist ja võivad jalakäijatele ette jääda. Pariisi tänavatel sõidab umbes 15 000 tõukeratast, mis ummistavad liiklust kõnniteedel. Seetõttu on hakanud ettevõtted väljastama valesti pargitud tõukeratastele parkimistrahve ja teisaldavad mahajäetud sõidukeid.

Selged reeglid seoses tõukeratastega puuduvad, seega näeb kogu asi paljude meelest välja nagu Metsik Lääs. Kolme jäsemeproteesiga motivatsioonikõneleja Alex Montoya ütleb: “Mind on kaks korda peaaegu jalust niidetud … Me ei taha tõukerattaid eemaldada. Tahame lihtsalt, et inimesed oleksid nendega sõites vastutustundlikud.” Sellised turvalisusküsimused on tõesti väga olulised. Hiljuti suri elektrilisel tõukerattal sõitnud Briti YouTube’i täht ning see toob päevakorrale tõukerataste turvalisuse rahvarohketes linnades.

Laenutust pakkuvatele ettevõtetele on linnavalitsused hakanud tegema ettekirjutusi nii teavet pakkuvate brošüüride mitteväljastamise kui ka tõukerataste leviku kohta lubatud piirkondadest väljaspool. On olemas isegi tõukerattaid teisaldavad ametnikud, kes toimetavad ebaseaduslikult pargitud tõukerattad kindlasse kohta ning nõuavad nende tagastamise eest lunaraha.

Tulevik toob uued seadused

Kui trend jätkub, võiksid linnad elektrilisi tõukerattaid erinevate meetmetega veelgi rohkem tervitada. Näiteks laiendada jalgrattateid nii, et sinna mahuks ka tõukerattad. Paljud usuvad, et kui lubada tõukerattad jalgrattateedele, vähendaks see ülerahvastatust kõnniteedel ning liiklusvool tänavatel oleks orgaanilisem. Varem mainitud tõukerataste laenutusega tegelev idufirma Bird pakkus isegi abiraha (millest hiljuti ka vabanes) jalgrattateede loomiseks, et tõukerattaga sõitjatel oleks oma turvaline ruum.

Täpsem regulatsioon oleks kõigi liiklejate turvalisuse seiskohast väga vajalik. Võib-olla oleks uutel ettevõtetel nii raskem turule siseneda, kuid see ei takistaks olemasolevate ettevõtete laienemist uutesse sihtkohtadesse.

Arvestades kõiki tõukerataste häid külgi, on väga tõenäoline, et see transpordiliik muutub üha populaarsemaks. Euroopa linnadel tuleb oma transpordisüsteemid üle vaadata nii, et elektrilised tõukerattad liiklusesse paremini sulanduks.