Vene-Saksa gaasijuhet takistavad poliitilised probleemid, robotid võtavad inimeste töö üle ja palju muud

Finantsnipid

Facebook teatas kavatsustest väljastada lähitulevikus oma krüptoraha. Facebooki Libra abil saab sooritada oste ning saata raha perele ja sõpradele kiirelt, lihtsalt ja soodsalt. Valuuta plaanitakse tihedalt siduda nii Facebooki kui ka Whatsappiga, mis kuulub samuti Facebookile. Ettevõtte infokiri krüptoraha kohta selgitab kõike täpsemalt:

Facebook Libra

“Libra on rahvusvaheline valuuta ja rahanduslik infrastruktuur, mis lihtsustab miljardite inimeste elu. Valuuta põhineb kolmel põhimõttel, mis toetavad kõikehõlmava finantssüsteemi toimimist:

Turvaline, mõõdetav usaldusväärne plokiahela tehnoloogia;

Valuuta väärtus on seotud reservvaradega;

Valuutat kontrollib sõltumatu Libra Association, mille ülesanne on ökosüsteemi arendada.”

Krüptoraha toetajad ei ole kindlad, kas Librast on kasu neile, kes panga kliendid ei ole või muul põhjusel finantsteenuseid vajavad. Projekt võib hoopis kasutajatele kaasa tuua märkimisväärse privaatsusprobleemi.


Saksamaa ja Venemaa vaheline gaasijuhe takerdus poliitilistesse probleemidesse. Kuigi gaasijuhe oleks kahtlemata kogu piirkonna majandusele kasulik, on mitmed riigid selle vastu ning asi ei edene. Taani keeldub täielikult torude paigaldamisest Taani vetesse, mis on aga projekti lõpule viimiseks tingimata vajalik. Taanlased teevad kõik endast oleneva, et peatada kogu ehitus.

“Asjad on praegu juba peaaegu nii kaugel, et kõik muu on valmis, välja-arvatud Taani jupp,” ütles Hans Mouritzen, Taani Rahvusvaheliste Uuringute Instituudi välispoliitika valdkonna vanemuurija. “Taani sõltub headest suhetest Saksamaaga,” ütles Mouritzen. “Kuid sakslased tahavad loobuda kivisöe ja tuumaenergia kasutamisest, seega vajavad nad seda gaasi hädasti.”

Venemaa võitleb samal teemal ka Ukrainaga, kes samuti keeldub uue gaasijuhtme lepingu allkirjastamisest. Ukraina nõuab gaasijuhtme ehitamise pidurdamiseks Ühendriikidelt Venemaa vastu karmimaid sanktsioone.


Robotite kasutuselevõtt erinevates eluvaldkondades kõikjal maailmas asendab inimtööjõu. Hiljutised uuringud näitavad, et juba 2030. aastaks kaob ära ligikaudu 20 miljonit tootmisega seotud töökohta. Robotite kasutus on 2010. ja 2016. aasta vahel kahekordistunud ning ei tundu vähenevat. Selline tehnoloogia areng jätab inimesed tööta, väidab Yuvette Cooper, Briti Tööpartei parlamendiliige :

Robots and jobs

“Tehnoloogia mõjutab inimeste tööd ja inimestel peaks olema õigus oma sõna sekka öelda, kuid uuringute kohaselt jäävad töötajad neid puudutavatest otsustest kõrvale ning see mõjutab nende töökeskkonda ja ka rahulolu tööga. Kui me selleks ei valmistu, jäävad ametid tulevikus aina kehvemaks ja keegi ei kuula töötajaid.”

YouGov-i uuring robotite kasutuselevõtmise mõjust töökohal näitab, et 58%-ga töötajatest ei arvestata, kui uut tehnikat rakendama asutakse.


Euroopa on jäänud USA ja Iraani poliitilise vaenu vahele. Iraan kutsub Euroopat appi oma majanduse elushoidmiseks, kuna USA on kehtestanud Lähis-Ida riigi suhtes karmid sanktsioonid. Kuid osaluse tõttu tuumaleppes ei ole olukord Euroopa jaoks nii lihtne:

“Eurooplased on kahe tule vahel,” ütleb Guillaume Xavier-Bender, Iraani analüütik Saksamaa Marshalli Fondis Brüsselis. “Õnnetu lugu, arvestades seda, et Euroopa oli ise leppe algataja.” Kuid ta lisab: “Usk lepingu väärtusesse on nii suur, et sellest kaugemale on raske näha.”

USA president Donald Trump on juba andnud alust kartusteks tõsiseks sõjas kahe riigi vahel, pärast seda, kui Iraan laskis juunis alla ühe USA drooni.