Viimased majandusuudised ja Bondora portfell

Statistika ja andmed

Bondora laenud toodavad stabiilselt tulu ning hoiavad ajas ja erinevates väljastamisriikides möödunud kuudega võrdset taset. Nagu ikka on riikide tootlust illustreerivas tabelis ära toodud teatud ajaperioodil väljastatud laenude arv. Oranž tähistab <50, sinine 51-200 ja valge >200 laenu.

Aastane tootlus

Üldiselt jäid muutused Bondora laenude aastases tootluses võrreldes möödunud kuuga 0,5% ringi. Bondora meeskond usub, et suudab seda stabiilsust säilitada terve aasta vältel ja ka tulevikus.

Portfolio Performance - Yearly - March 2019

Kvartali tootlus

Viimased kuus kvartalit on kvartali tootlus olnud kahekohaline number. Möödunud kvartal pole erand ning sarnaselt aastatootlustele jäid muutused võrreldes möödunud kuuga 0,5% piiresse.

Quarterly performance - March 2019

Soome

Soomes olid taas üle ootuste tulusad B- ja madalama reitinguga laenud, mis edestasid teisi kõrgema reitinguga laenukategooriaid. Samas on ainsad laenud, mida alates 2017. aasta 3. kvartalist väljastatud rohkem kui 200, F-reitinguga laenud.

Quarterly - Finland - March 2019

Eesti

Eestis väljastatakse enim laenusid vahemikus B-E, kuid palju ka A-reitinguga laene. Laenude tootlus ületas ootusi kõigis 2018. aasta kvartalites. Erinevate kategooriate osakaal küll varieerus, kuid tõusu oli märgata kõikjal (AA-HR).

Quarterly - Estonia - March 2019

Hispaania

Hispaania laenude riskireiting on kõrgem kui mujal ja neid väljastatakse vähem, seega teenivad need laenud kõrgemat tootlust. Üle 25% tootlused ei ole seal ebatavalised, eriti F- ja HR-reitinguga laenukategooriate puhul. Sellegipoolest on varem D-kategooriates välja antud laenud pakkunud oodatust suuremaid tootlusi juba mitu kvartalit järjest alates 2017. aastast.

Quarterly - Spain - March 2019

Majandusuudiseid

Tundub, nagu kõik viimase aasta uudised keerleksid ümber Brexiti ja see tunne pole vale. Nüüdseks on Brexiti-päev juba mitu korda tulnud ja läinud, kuid kokkulepet pole ikkagi veel. Peaminister Theresa May suutmatus osapooli rahuldavat kokkulepet sõlmida on teda korduvalt naerualuseks teinud. Kokkuleppe puudumise tõttu on May palunud Brexitile taas pikendust, seekord 30. juunini. Hetkel pole aga teada, kas EL selle soovi rahuldab.

Hispaania keskpank on Brexiti kokkulepe puudumise pärast tõsiselt mures ning arvab, et kokkuleppe puudumine mõjutaks Hispaania majandust oluliselt, kuigi mitte liigselt. Kokkuleppeta Brexit tähendaks Hispaania majandusele järgneva viie aasta jooksul 0,82% langust. Kokkuleppele jõudmine aga vähendaks selle mõju oluliselt ning oodata oleks vaid vaid 0,02% kadu. Pank hoiatas, et EL-ist väljumine põhjustab Suurbritanniale suurt geopoliitilist ebakindlust, mis ei jäta Hispaaniat puudutamata.

Soomes on pöördelised ajad, sest vaid paar nädalat enne uusi valimisi astus peaminister Juha Sipila tagasi. Sipila enda sõnul on põhjuseks suutmatus leppida uue sotsiaalhoolekande- ja terviseteenuste korraldusega. Paljude jaoks ootamatu, kuid mõnede meelest on tegemist strateegilise valimiste-eelse sammuga. Pasi Kuoppamaki, Danske Bank AS peamajandusspetsialist Helsingis märkis: “Valitsuse lagunemine on üllatav, kuid samas mõistetav. Nüüd ei pea koalitsioonipartnerid keskenduma tihedale koostööle, vaid võivad tähelepanu pöörata valimistele. Majandust see uudis väga ei mõjuta.” Küll aga on see tähtis sündmus aprillis toimuvate valimiste valguses.

Eesti 2018. aasta 3,9% SKP kasv näitab tugevust ja viitab jätkuvale majanduskasvule. Ometi ennustab Luminor pank, kelle peakontor asub Tallinnas, et näitaja langeb 2019. aastal alla 3%. Luminor selgitab: “Ettevaatus on tingitud pigem riigivälistest teguritest – maailmakaubanduse ebakindlusest ja USA-Hiina vahelistest läbirääkimistest.” Tööturg püsib ilmselt kindel, kuid tarbimine ja globaalne konkurents tekitavad küsimusi, kuidas riik oma tugevat kasvunäitajat järgnevatel aastatel hoiab.