Viis levinud müüti idufirmas töötamisest 2018. aastal

Finantsnipid

1 – Palk on väike

Üks suurimaid valearusaamasid idufirmas töötamise kohta on see, et pead leppima väiksema palgaga. Eelkõige fintechiga seotud firmade puhul on pangad antireklaaminud madalamat palka ja kehvemat elukvaliteeti juhul, kui Sa lahkud nende hiidkorporatsioonist. Tõde on sellest valgusaasta kaugusel.

Üldiselt väiksematel ettevõtetel ei ole firmapoliitika tõttu ettekirjutusi nagu suurpankadel. Seetõttu ei ole vaja luua töökohti lihtsalt “linnukese” kirja saamiseks. Kui töötad suures organisatsioonis, tead kindlasti, millest me räägime. Meeskonnad, isegi terved osakonnad, on pankades loodud selleks, et rahuldada vajadusi juhtidel, kes enam ei adugi, kuidas äri rohujuure tasandil töötab.

(Enamikus) idufirmades ja scale-upides seda juba ei juhtu, sest pole võimalik hoida tööl inimesi, kes otseselt ei panusta firma kasvu. Sellest tuleb ka märkimisväärne kasu suurema palgafondi näol, millest maksta oma töötajatele väga head palka.

Startup - the pay is low

2 – Su töökoht pole tagatud

Võime kihla vedada, et oled kuulnud väga palju vastuväiteid töökoha ebastabiilsuse osas, kui oled plaaninud liituda idufirmaga. Vaatame mõnda neist väidetest lähemalt.

“Ettevõte on vaid mõni aasta vana ja võib iga kell pankrotti minna. Sa kaotad niimoodi töö.”

Mõistlik väide – kindlasti peaksid Sa enne otsustamist sellele mõtlema. Siiski tasub meeles pidada, et ainuüksi sellepärast, et firma on noorem kui viis aastat, ei tähenda see automaatselt ebastabiilsemat töökohta kui mõnes teises ettevõttes.

Järgnevalt mõned näpunäited, kuidas hinnata firma vastupidavust. Vaata nende iga-aastast finantsaruannet, kas nad teenivad kasumit? Kui mitte, kas Sa näed, et nad töötavad selle saavutamise nimel ning nende finantstulemused on aasta-aastalt paranenud? See on hea märk, et anda Sulle kindlust olemaks Sinu potsentsiaalne tööandja ka pikemas perspektiivis.

“Sul ei ole kohaliku ametiühingu tuge, kui Sind peaks vallandatama.”

Võib-olla tõesti. Juhul kui Su põhimureks (isegi enne alustamist) on vallandamine, peaksid läbi mõtlema, miks Sa arvad, et nii läheb. Suurkorporatsioonis oled Sa vaid number. Ei enamat. Kui toimub kulude kärpimine ning ette jääb Sinu osakond, siis ükskõik kui tugev on ametiühing, ei hoia ettevõtet miski tagasi.

Kui Sa oled töökas, kirglik, osav ja võtad vastutuse oma töö tulemuse eest, oled töötajana edukas. Veelgi enam, Sinu pühendumust ja töökust märgatakse ning hinnatakse pigem väiksemas organisatsioonis.

“Kui Sa töötad veel mõne aasta oma töökohal, saad tõenäoliselt ametikõrgendust.”

Korporatiivsel redelil on see erakordselt pikk ronimine. Ja kuigi võid paari aastaga ühe pulga võrra edasi liikuda, kas pürgid sellepärast, et tahad seda töökohta või tahad liikuda edasi oma kujutletaval eduredelil?

Lihtne on unustada enda ning oma karjääri väärtustamine. Aga mis siis, kui idufirma väärtus, kus töötad, muutub järgmise viie aastaga 10 miljonist 1 miljardiks euroks? Nii võib vabalt juhtuda ja Sul on kõik võimalused selle otseseks mõjutamiseks ning kaasaaitamiseks, sest töötad väiksemas tiimis.

Startup - job security

3 – Kõik on alla 25

Koos kõigi nende juttudega, kuidas teismelised ettevõtjad asutavad ülemaailmseid firmasid, on tekkinud üldine valearusaam, nagu kõik töötajad oleksid beebid. Tekib küsimus, kui kvalifitseeritud nad on, kui neil puudub kogemus.

Vanus ei ole kunagi otsustav faktor inimese oskuste juures – kõik, mis loeb, on nende suhtumine, võime õppida, kogeda ja kindlasti ka loomulik anne. Bondora meeskonna vanus jääb 20ndate – 50ndate vahele.

startup - everyone is under 25

4 – Puuduvad isikliku arengu programmid

Vahest tõesti traditsioonilisest küljest. Pangad on tuntud oma pikkade ja lohisevate arenguprogrammidega, mis ei anna tuntavat mõju praktilistele oskustele, mida vajad praeguse või tulevase karjääri juures. Programmid on tihti vananenud, teoreetilised ja ennast kordavad.

Selle asemel on Sul võimalus liituda idufirmaga. Kuna enamikul idufirmadel on avatud kontorid, võib juhtuda, et istud inimeste kõrval, kelle valdkonnast Sa midagi ei tea, ning selle tulemuseks võib tihti olla võimalus töötada nendega üheskoos uute põnevate projektide kallal. Keskkonnas, kus on võimalus pidevalt õppida, saad kasutada neid praktilisi oskusi oma töös ja vahest isegi liikuda teisele ametikohale, mis sobib Su tugevustega.

startup - work long hours

5 – Teed ületunde

Töö ja vaba aja tasakaal on sõnakõlks, mida pillatakse mõttetult korporatiivses maailmas. „Ära enne 9 tule ja lahku kell 17“, „Võta puhkust, et Sa ei põleks läbi“, „Ära tee kodus tööd“. Kuidas oleks, kui saaksid ise oma ajakasutuse osas otsustada?

Enamikus idufirmades ei tehta teist nägugi, kui töötad terve nädala kodust. Kui töötajatele antakse võimalus otsustada oma aja üle ise, sealjuures töötundide üle, suureneb tööga rahulolu uskumatult palju. Niikaua kui Sa ise vastutad oma kohustuste ja ülesannete täitmise eest, pole probleemi. Loomulikult on oluline kohe alguses, et värvataks tööle õiged inimesed. Vastasel juhul ei teeks keegi tööd.