Warren Buffetti 9 nõuannet investeerimise (ja elu) kohta

Finantsnipid

Warren Buffetti jaoks on investeerimine sarnane eluga. Mäng, kus pidevalt tuleb teadmiste, eesmärkide ning hea ja halva eristamise võime põhjal riske ja nende tasuvust hinnata. Buffett on selles mängus nii osav, et temast on saanud meie aja kõige edukam investor ning ta on aidanud ka miljonitel teistel seda teha.

Warren Buffett ise ütleb, et tema nõuanded on lisaks investeerimisele kasulikud ka lihtsalt elus.

1) Tunne oma investeeringut

Tundub siililegi selge, kuid just selle nõuande vastu eksivad paljud. Kunagi ei tasu investeerida valdkonda, mida Sa ei tunne. Buffetti sõnul tuleb investeerimisportfelli koostades pidada silmas oma pädevusi. Buffett ise on sellele reeglile truu ega investeeri näiteks kõrgtehnoloogia sektoris justnimelt sellepärast, et valdkond on talle võõras.

Tähtis pole ainult kuidas äri toimib, vaid ka see, milline on selle väärtus võrreldes hinnaga, mida oled valmis maksma. “Tuleb õppida ettevõtteid hindama ning mõistma, mis kuulub Sinu pädevusse ja mis mitte,” ütleb Buffett. Ei pea sugugi olema ekspert, kuid tuleks siiski tunda end piisavalt kodus, et investeeringu väärtust hinnata, kui oma varast ilma jääda ei taha.

2) Enamik uudiseid on müra, väldi meediakära

Warren Buffetti investeerimisedu taga on kindlasti ka tema võime eristada tähtsat ebaolulisest. Tänu sotsiaalmeediale ja ööpäevaringsele uudistetsüklile paneb informatsiooniküllus lausa pea ringi käima. Buffett teab seda ja soovitab uudiseid lugeda teatud piirini, nii et neist oleks kasu ning mitte pöörata liigset tähelepanu tühjale uudistetulvale.

Juba 1989. aastal kirjutas Buffett aktsionäridele, kuidas vältida kahjuliku mõjuga meediakära: “Parem ostame suurepäraseid ettevõtteid tagasihoidliku hinnaga kui tagasihoidlikke ettevõtteid suurepärase hinnaga.” Meediamulli tasub paremate, läbimõeldud otsuste tegemiseks vältida nii investeerimises kui ka elus üldiselt.

3) Investeerimine ei ole raketiteadus, kuid liiga lihtne samuti mitte

Warren Buffett usub, et igaüks võib olla investor. Ent see ei tähenda, et investeerimine oleks lihtne. Paremate tootluste teenimine nõuab põhjalikku uurimistööd. Sama kehtib mitmete asjade kohta elus.

Buffetti sõnul on oluline seada realistlikud eesmärgid, mis tunduvad mõistliku aja jooksul kättesaadavad. “Äri ei ole olümpia,” ütles Buffett 2010. aastal ühes intervjuus. “Selle eest, kui teed midagi väga keerulist, ei saa lisapunkte. Pole vaja hüpata üle kahemeetrise lati, kui võib vabalt astuda üle poolemeetrise.”

4) Ole valmis ootamatusteks

Kogu oma investeerimiskogemuse juures ei oska isegi Buffett ennustada tulevikku. Kuid ta teab, et nii elus kui investeerimises tuleb valmis olla heaks ja halvaks mõlemaks.

Warren Buffettiga poleks küll kunagi justkui midagi halba juhtunud, aga näiteks ei võetud teda omal ajal Harvardisse vastu. Nüüd on see ta enda sõnul parim, mis temaga juhtuda võis. Tagasilöökide kohta ütleb Buffett: “Ära muretse. Ära lase neil end tagasi hoida. Rühi aga edasi. Asjad juhtuvad ja lähevad meelest. Rühi edasi.”

Kirjas aktsionäridele võrdles Buffett 2016. aastal investeerimist abieluga. “Nii nagu abielus, ootavad pärast jah-sõna ütlemist ees üllatused ka osaluse ostmisel ettevõttes.”

Abielust rääkides …

5) Abiellu õige inimesega

Unusta karjäär ja investeerimisplaan, Buffetti sõnul on elu kõige tähtsam otsus see, kellega abiellud. Buffett tunnistab, et ilma oma naiseta poleks ta iial edu saavutanud. Kui abiellud õige inimesega, usub Buffett, muudab see Su elus paljut. Muuhulgas ka seda, mida elult ootad.”

Ometi ei ole Buffetti abielu sugugi traditsiooniline. Ta hakkas kohtuma oma teise abikaasa Astrid Menksiga, kui oli veel abielus oma esimese naise Susan Buffettiga. Olukord lahenes aga kõigi osapoolte jaoks.

Elu on palju toredam, kui Sul on seda kellegagi jagada, arvab Buffett. “Oma saavutusi on kahtlemata tore jagada,” ütles Buffett Forbes’ile. “Isiklikust vaatenurgast on hea partner suur eelis.”

6) Investeeri endasse

Buffett ei usu, et edu saavutamiseks piisaks vaid raha paigutamisest. Investeerida tuleb ka endasse. See on võib-olla Buffetti kõige tähtsam nõuanne. “Üks väga lihtne võimalus enda väärtust 50 protsenti tõsta, on lihvida oma kommunikatsioonioskuseid – nii kirjalikke kui suulisi,” ütleb Buffett. Kui kasutad oma potentsiaali täielikult ära nii töötaja kui inimesena, võid jõuda välja kohtadesse, millest ei osanud unistadagi.

Seda teab Buffett omast kogemusest. Kui oli veel noor, osales ta Dale Carnegie’ tundides, et vabaneda avaliku kõnelemise hirmust ning see tõi kiirelt kasu. “Tegin kursuse ajal oma naisele abieluettepaneku ja see lisas mulle oma võimete osas kõvasti enesekindlust,” ütles Buffett Forbes’ile. “Samuti aitas see mul Omahas aktsiaid müüa, kuigi olin alles 21-aastane ja välja nägin veelgi noorem.”

7) Suhtle edukate inimestega

Top 9 pieces of investment (and life) advice from Warren Buffett 3

Kui Sinu ümber on edukad inimesed, motiveerib see Sind soovitud suunas liikuma. See juhtus Buffettiga näiteks Microsofti tollase tegevjuhi Bill Gates’iga tutvudes. “Suhtle inimestega, kelle moodi Sa tahad olla,” ütles Buffett sõprussuhete kohta.

Buffett kirjeldab, mida otsib inimestes, kellega suhtleb:

“Üldiselt hindan ma inimeses kolme asja,” ütleb Buffett. “Intelligentsi, energiat ja ausust. Viimase puudumisel pole aga esimese kahega midagi peale hakata. Intelligentsi ja energiat on kõigil, muidu ei jõuaks nad kaugele. Ausaks jääda on aga raske. See pole kaasasündinud ja seda ei saa ka koolis õppida.”

Samuti soovitab Buffett ümbritseda end inimestega, kes on Sinust paremad, sest see sunnib Sind samuti parem olema. Lõppkokkuvõttes on aga kõige tähsam, et Sa naudiks nende seltskonda. “Teen koostööd vaid inimestega, kes mulle meeldivad. Isegi, kui võiksin teenida ebameeldiva inimese abiga 100 miljonit dollarit, ei teeks ma seda,” ütleb Buffett.

8) Austa õigeid inimesi

Buffett räägib alatihti oma mentorist, väärtusinvesteerimise isast Benjamin Grahamist.  Graham aitas noorel Buffettil oskuseid lihvida ning heaks töötajaks saada. “Ben oli vaimustav õpetaja. Tal oli annet ja ta tõmbas ligi. See oli sama, mis õppida pesapalli kelleltki, kes on selles väga osav. See kogemus pani aluse kogu mu professionaalsele elule,” meenutab Buffett.

Buffett tunnistab, et on alati osanud leida õigeid inimesi, kellele alt üles vaadata ja see on toonud talle edu. “Ma leidsin endale õiged kangelased ja see oli parim,” ütleb Buffett. “Kogu mu edu algab [Benjamin] Grahamiga.”

9) Ole alandlik ja tunnista vigu

Hoolimata kogu oma rikkusest, on Warren Buffett endiselt alandlik. Kui teised temast räägivad, siis alati aupaklikkusega mehe saavutuste suhtes, kuid ka selle juurde kuuluvast alandlikkusest.

Erinevalt teistest miljardäridest nagu Jeff Bezos, keda avalikkus ei armasta, meeldib Warren Buffett endiselt paljudele, kuigi on väga rikas. “Ta on lihtne inimene. Täpselt selline kangelase tüüp, kes on rahva seas populaarne,” ütleb Marylandi ülikooli finantsprofessor David Kass.

Tema alandlik loomus peegeldub ka selles, kuidas ta oma tööd teeb ning Buffett ei karda oma vigu tunnistada, kuigi mõned neist on ettevõttele miljoneid dollareid maksma läinud. Buffett pöörab oma vigadele hoopis erilist tähelepanu, et neist tuleviku tarbeks õppida. Buffett on oma investeeringute lahkamises väga osav. “Lahkamine on kasulik haiglates ja jalgpallimeeskondades, miks mitte äriinvesteeringutes?” leiab Buffett.

Jää endale truuks

Warren Buffett on lihtne Omahast, Nebraskast pärit mees, kes jäi oma põhimõtetele truuks ning sai põlvkonna kõige kuulsamaks investoriks. Isegi, kui tema investeerimisoskust ei saa jäljendada, siis mõtlemist küll. Järgi Buffetti nõuandeid ning kindlasti teeb see Sinu elu mitmes mõttes paremaks.

Ta ei eputa ega avalda liialt oma arvamust. Selle asemel on ta näidanud maailmale, kuidas raske töö ja pühendumusega võivad kõik parandada oma finantsolukorda ja kogu oma elu.

*Investeerimine on alati seotud riskidega. Bondora kaudu tehtavad investeeringud ei ole tagatud, mistõttu ei ole garanteeritud Go & Grow’ kontole paigutatud vara väärtuse säilimine ning investeeringute lõpetamisel ei pruugi vara kohene tagastamine olla võimalik.  Tootlus on kuni 6,75% aastas, kuid eelmiste perioodide tootlus ei ole garantii järgmiste perioodide tootluseks. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvu ülevaatega riskidest, vajadusel konsulteeri finantsnõustajaga.