Pilguheit Bondora tarkvarainseneri igapäevaellu

Bondora uudisedBondora uudised

Seekordse „Bondoralane rambivalguses“ bloginurga peategelaseks on meie tarkvarainsener Taavi Kala, kes on järjekorras juba 39. andekas töötaja, keda Sulle tutvustame.

Taavi on töötanud Bondoras alates 2023. aasta märtsist ja tegutsenud selle aja jooksul juba mitmete põnevate projektide kallal.

Järgnevalt jagame Sinuga ülevaadet nii Taavi tööpäevast, tema hobidest (kusjuures need hõlmavad tema armsaid koduloomi) ja räägime ka sellest, millised on need hetked, mis ühe tarkvarainseneri südame eriti kiiresti põksuma panevad.

Taavi järgib oma elus põhimõtet: „Ole lahke, ära pea vimma ja tegele sellega, mida tõeliselt armastad. Kokkuvõttes üritame me ju kõik lihtsalt anda endast parimat, püüdes samal ajal sellel kosmoses kihutaval kivikamakal ellu jääda.“
Taavi järgib oma elus põhimõtet: „Ole lahke, ära pea vimma ja tegele sellega, mida tõeliselt armastad. Kokkuvõttes üritame me ju kõik lihtsalt anda endast parimat, püüdes samal ajal sellel kosmoses kihutaval kivikamakal ellu jääda.“

Bondoralane rambivalguses #39 – Taavi Kala

👦 Bondoras alates: märts 2023

👨💻 Amet: vanem-tarkvarainsener

🛠️ Osakond: laenude teenindamine

Taavi senine kogemus Bondoras

Ma liitusin Bondoraga 2023. aasta märtsikuus, kui asusin vanem-tarkvarainsenerina tööle Spend meeskonnas. Õige pea jagati see aga laenude algatamise ja teenindamise osakondadeks ning mina ühinesin teenindamise poolega.

See on olnud minu jaoks väga äge teekond, sest ma polnud enne seda tööalaselt C# ega .NET programmeerimiskeeltega kokku puutunud. Kuna ma olin varasemalt töötanud suurettevõttes, kus oli lausa 1000 töötajat, siis oli väga soe tunne tulla ca 200 töötajaga Bondorasse, kus enamik inimesi kõik üksteist nägu- ja nimepidi tunnevad.

Kuna Bondora on väga kiire tempo ja kasvuga ettevõte, siis mulle liiga pikka sisseelamisaega ei antud ning pidin kohe esimesest hetkest n-ö ujuma õppima. Kuid õnneks olid kõik kolleegid väga abivalmid, tänu millele toimus töökeskkonda sulandumine kiiresti. Ja mul on nii hea meel, et ma olen saanud mitme eri valdkonna ja projekti juures end Bondoras proovile panna.

Taavi tavaline tööpäev

☕ Minu tavaline tööpäev algab kell 8 hommikul, kui ma pärast hommikukohvi esimese asjana oma Slacki ja e-postkasti sõnumitele tiiru peale teen.

Seejärel tegelen ma kuni lõunasöögini arendustööga, kui välja arvata iga päev kell 10 toimuvad lühikesed koosolekud, millest ma ka osa võtan.

Pärast lõunat jätkan ma 🖥️ koodi kirjutamisega. Kell 4 pakin ma selleks tööpäevaks asjad kokku ja liigun koju.

Ma üritan oma kontoris ja kodus töötamise aega hoida enam-vähem võrdsena. See tähendab, et ca 3 päeva nädalast töötan ma kontoris ja 2 päeva kodus.

Hetkel on mu tööarvutiks Lenovo Thinkpad P14s. Kuid me liigume varsti Macbook Pro’de peale üle, sest meie teenuste üleminek Windowsi pealt Kubernetesele on juba lõpusirgel. Ühtlasi kasutan ma kahte monitori, juhtmevabu kõrvaklappe, klaviatuuri ja hiirt. Minu kui arendaja jaoks on need kõik väga vajalikud asjad.

Ah-jaa! Mul on ka reguleeritava kõrgusega töölaud, kuid 90% ajast teen ma ikkagi tööd istudes 🤫

Mis on Sinu töö juures kõige parem?

Kõige parema tunde tekitab see, kui oled mõne koodi kallal tundide kaupa vaeva näinud ja see hakkab lõpuks täpselt nii tööle, nagu olid plaaninud 🙌

Parim tunne ongi see, kui saad öelda „Vau, super, see päriselt töötabki!“.

Kuid mis seal salata – mõnikord järgneb sellele üsna kiiresti ka „Pekki, nüüd läks mingi muu asi paigast ära“ 😑 Kuid õnneks leidub alati mõni abivalmis kolleeg, kes mind sellistes olukordades aitab.

Naljakaim pilt, mis võtab arendajaks olemise kokku?

Mis muudab Bondoras töötamise ühe arendaja jaoks lahedaks?

Bondoras saan ma töötada valdkondade kallal, millega ma varem kokku pole puutunud. Näiteks enne Bondoraga liitumist polnud mul põhimõtteliselt üldse kogemust investeerimise ega tarbimislaenudega. Kuid väga äge on näha, kuidas n-ö tagatoas asjad tegelikult toimivad ning kui suure ja keerulise süsteemiga reaalsuses tegu on.

Lisaks meeldib mulle ka see, et arendajatele antakse ülesannete lahendamiseks enamasti vabad käed, mis aitab olukordadele loovalt läheneda.

Kuidas Sa leidsid oma tee programmeerimismaailma? Milline on Sinu senine kogemus olnud?

Ma kirjutasin oma esimese koodirea esimesel kursusel 2011. aastal Tartu Ülikoolis.

Enamik minu kursusekaaslastest olid juba programmeerimisega kas keskkooli või hobi korras tegelenud, kuid mina mitte. Ma läksin ikka suhteliselt nullist seda õppima. Ja kuigi ma läksin õppima arvutiteadust, sest mul oli huvi arvutite ja tehnoloogia vastu, siis kokkuvõttes hakkas mulle tarkvara pool palju rohkem huvi pakkuma kui riistvara.

„Ma ei saa alustada programmeerimist, enne kui …“ 

… mul pole selget arusaama, milline peaks lõpptulemus kokkuvõttes olema.

Oma karjääri algusaegadel ma sellele liigselt tähelepanu ei suunanud ja alustasin ilma pikemalt mõtlemata kohe programmeerimist. See muidugi päädis sellega, et ma pidin oma koodi mitu korda ümber kirjutama 🙈

Nüüd aga alustan ma suurema pildi ja potentsiaalse lõpptulemuse analüüsimisest, et leida parimad viisid, kuidas projekti võimalikult efektiivselt ellu viia.

Milline programmeerimiskeel on Sinu lemmik ja miks?

Ma olen oma üle 11-aastase karjääri vältel teinud tööd paljude programmeerimiskeeltega, nagu nt Ruby, Java/Kotlin, Javascript/Typescript ja ka C#.

Ja kuigi nad on kõik väga head ja igaüks täidab oma valdkonnas enda eesmärki, siis minu lemmikuks on ikkagi Ruby 💖

Mis on Sinu parim investeerimisnõuanne?

Kusjuures ma ei olegi investeerimisega väga tegelenud, vaid pigem lihtsalt kogunud tagavaraks ehk nn vihmasteks päevadeks ☔

Aga kui ma peaksin hakkama investeerimisega tõsisemalt tegelema, siis ma alustaksin III pensionisambast. See tundub küllaltki riskivaba ja vähest lisapingutust vajav investeerimisviis.

Parim küberturvalisuse/IT nipp?

🛑 Ära kliki suvalistele linkidele – isegi kui selle on saatnud sulle mõni sõber või see pärineb usaldusväärsest allikast. Ole alati ettevaatlik!

Ja nüüd vaatame, milline on Taavi väljaspool tööaega!

Mis on Sinu hobid? Mida meeldib Sulle vabal ajal teha?

Minu hobideks on matkamine, foto- ja videograafia ning videomängud 🌳🎮

Vabal ajal vaatan ma oma naisega erinevaid filme ja seriaale, käime koeraga koos looduses seiklemas ning teeme palju pilte ja videoid nii telefoni kui ka Nikoni fotokaameraga 📸

Nii nagu Taavile, meeldib ka tema koerale Bellale maailma avastada.
Nii nagu Taavile, meeldib ka tema koerale Bellale maailma avastada.

Milliseid mänge meeldib Sulle mängida?

Ma olen viimasel ajal mänginud enim just võistuslikke reitingupõhiseid online multiplayer mänge.

Ma olen küll alati eelistanud üksikmängija tulistamismänge, kuid olen katsetanud ka erinevaid online multiplayer lahingumänge.

🎮 Kui ma olin noorem, siis ma mängisin ka üksikmängijapõhiseid seiklusmänge.

Millist mängu oled Steami platvormil kõige rohkem mänginud?

Steami platvormil olen ma kõige rohkem mänginud järgnevaid mänge: „Apex Legends“ (660 tundi Steamis + 500 tundi Originis), „Dota 2“ (776 tundi) ja „Counter-Strike: Source“ (704 tundi) 😮🤩

Peekon: meeldib või ei meeldi? 

🥓Väga meeldib! Mida krõbedam, seda parem.

Lemmiksaade või -taskuhääling?

📺 „The Office“

🎧 „Distractible“

Milline on Sinu lemmikmuusika (mida tööd tehes kuulata)?

Ma ei kuula töötades muusikat, sest see pigem segab kui aitab mind.

Kui ma olin noorem, meeldis mulle DnB ja seejärel väga pikalt ka popmuusika. Kuid hiljuti väsisin ma tavalisest raadiomuusikast ära ja hakkasin hoopiski hard rock’i ja metal muusikat kuulama 🤘

Sa mainisid, et Sul on koer … Ole hea ja räägi meile oma koduloomadest lähemalt! 😍

Mul on 9-aastane kodustatud kass Hellu ja 3-aastane Inglise springerspanjeli tõugu koer Bella.

Hellu ja Bella
Hellu ja Bella

Hellu on korralik marakratt, kellele meeldib meile pidevalt vingerpussi mängida. Seevastu Bella on üliarmas, tark ja kõige tublim koeratüdruk. Neil on omavahel n-ö armastuse-vihkamise suhe, kus Bella armastab Hellut, kuid Hellu Bellat mitte nii väga.

Üks kord, kui Bella oli kõigest mõne kuu vanune, läks minu naine temaga kodu lähedal asuvasse metsatukka jalutama. Umbes 10 minutit hiljem sain ma oma naiselt kõne, et neile oli metsas jalgratturite grupp vastu sõitnud ja Bella ehmatas nii ära, et ta jooksis sügavale metsa ja hüüdmise peale enam tagasi ei tulnudki. Ma lubasin talle kohe appi joosta, ent sel hetkel, kui ma koduuksest välja astusin, ootas juba mind meie aia taga ei keegi muu kui Bella.

Nagu selgus, siis Bella oli varasemate jalutuskäikudega oma kodutee meelde jätnud ning pärast ratturite nägemist otse koju jooksnud. Meie jaoks oli see muidugi suur kergendus ja me premeerisime Bellat tema lemmiksnäkkidega, et ta nii eeskujulikult ise koju oli tulnud 😀

Saa tuttavaks Taavi armsa kassi Helluga.
Saa tuttavaks Taavi armsa kassi Helluga.

Millist supervõimet Sa endale sooviksid ja miks?

Loomulikult teleporteerumisvõimet, sest see tähendaks ju tasuta reisimist! 🗺️

Mida tahaksid teha, kuid kardad?

Ma sooviksin minna Austraaliasse ja Uus-Meremaale, aga see ca 24-tunnine teekond sinna tundub väga väsitav.

Ühtlasi ei saaks me sinna oma koera kaasa võtta, millest oleks väga kahju, sest talle meeldib sama palju ringi seigelda kui meilegi.

Aitäh, et võtsid aega meie andeka Taavi teekonnaga tutvumiseks!

Külasta meie blogi kindlasti ka järgmisel kuul, sest siis toome Sinuni „Bondoralane rambivalguses“ raames meie 40. bondoralase!

PS! Kui ka Sul on huvi saada järgmiseks bondoralaseks, siis külasta Liitu Bondora tiimiga lehte ja tutvu vabade töökohtadega.