Poola võib EL-ist lahkuda ja USA kahetised kolmanda kvartali tulemused

Finantsnipid

USA toetab Euroopa riikide pingutusi energiasõltumatuse suunas Venemaast. Loomisel on spetsiaalselt Euroopa energiaprojektidele ühe miljardi dollari suurune fond. Fond luuakse järgmise nelja aasta jooksul ning 31,5 miljonit dollarit eraldatakse ka USA kaubanduskojale, et toetada Euroopas elektrivaldkonnas töötavaid USA ettevõtteid.

Elektrisektoris hakkavad 2020

 “Otsime uusi leidlikke lahendusi, kuidas muuta Ameerika praegust tähtsusetust Euroopa jaoks,” ütles eelnõu kaasautor senaator Chris Murphy kolmapäeval ABC News uudistekanalile.

“Trump on teinud meist Euroopa naerualused. Nad kogunevad kaamerate taha lihtsalt selleks, et tema ja meie kõigi üle naerda. Loomulikult tahame kogu Kongressiga seda muuta,” lisas ta.

Elektrisektoris hakkavad 2020. aastal toimuma suured muutused. Esiteks jõustub Euroopa rohelepe, mille uued piirangud soosivad rohelise energia tarbimist. Ka Rahvusvahelise Mereorganisatsiooni uued määrused nõuavad laevade ja teiste mereveokite reostuse ja emissioonide vähendamist.


Euroopa Liidule ei meeldi Poola justiitsreform. Mõnede arvamuste kohaselt võib see lõppeda lausa Poola lahkumisega EL-ist. Uue seadusettepaneku järgi võiks ametist vabastada kõik kohtunikud, kes ei nõustu valitsuse reformidega. Valitseva erakonna sõnul on see muutus korruptsioonivastaseks võitluseks vältimatu.

Poola Ülemkohtu meelest tähendaks see lahkumist EL-ist:

Poola

“Vastuolu Poola ja EL-i seaduste vahel viiks EL-i lepete rikkumise ja EL-i institutsioonide sekkumiseni, mis lõpeks Poola lahkumisega Euroopa Liidust.”

Poola kodanikud näitasid oma toetust kohtunikele, kes tunnevad praeguse poliitilise režiimi ees üha suuremat survet ja hirmu. Rohkem kui sajas linnas üle kogu riigi kogunesid tuhanded protestijad.


Ühendriikide kolmanda kvartali majandustulemused olid kahetised. Ühelt poolt kulutasid tarbijad küll rohkem, kuid investeeringud ettevõtlusse vähenesid. Siiski kasvas USA majandus 2,1%, mis on pisut rohkem kui sellele eelnenud kvartalis. Osa majandusteadlastest on veendunud, et SKT kasv USA-s aeglustub ning on järgmisel aastal 1,5%.

Sellegipoolest on tegemist USA majanduse pikima kasvuperioodiga ajaloos:

USA majandus

“Meie majandus on kindel,” ütles Diane Swonk, Grant Thorntoni peaökonomist. “Suurt tõusu pole küll olnud, kuid oleme selle tasa teinud püsivusega ja keskpanga kolm intressimäärade kärpimist viisid adrenaliinitaseme üles.”

Töötuse määr on endiselt ajaloo madalaimal tasemel ning meeleolu USA majanduse suhtes väga positiivne. Kuid see kõik ei pruugi olla piisav, et 2020. aastal vaatamata vähenenud äritegevusele ja palkade paigalseisule siiski kasvu jätkata.


Kas Sina oled oma pangaandmete omanik? Just selle küsimuse üle vaidlevad Ühendriikides PNC Bank ja Venmo. PNC on piiranud oma kasutajate juurdepääsu Venmole ning soovitab neil kasutada hoopis Zellet, sest viimast toetab ka pank. PNC sõnul soovivad nad lihtsalt tagada oma klientide turvalisust ning kaitsta neid kolmandate osapoolte ja pettuste ohvriks langemise eest.

Panga sõnul on suure pettuste arvu taga just pangandusäpid ja andmete vahendajad:

Data has a better idea

“PNC toetab oma klientide soovi neid äppe kasutada, kuid püüame samas neid ka pettuste eest kaitsta,” ütles PNC kõneisik. “Ja see on hetkel ülioluline, kuna petuskeemid finantsteenuste valdkonnas on üha enam levinud ning näivad olevat seotud peamiselt andmete vahendajate ja nende äppidega.”

Just sellist vastasseisu püütakse EL-is ära hoida Makseteenuste direktiiviga (PSD2), mis nõuab pankadelt pangaandmete avalikustamist.

*Investeerimine on alati seotud riskidega ning investeeringud ei ole tagatud. Tootlus on kuni 6,75%. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvu ülevaatega riskidest, vajadusel konsulteeri spetsialistiga.