„Otsusta ise ja ära alahinda riske“ – Bondora andmeanalüütiku eluõpetunnid

Bondora uudised

Bondora superstaarid on uus ja põnev blogiseeria! Selles tutvustame inimesi, kes Bondoras töötavad ning teevad sellest parima veebipõhise investeerimisplatvormi Euroopas. Näitame, kui kirglikult nad oma tööd teevad, räägime, millised on nende isiklikud investeerimiskogemused ja jagame nende kohta lõbusaid lugusid. Tahad rohkem teada? Loe edasi, mida õppis üks meie superstaaridest ühest elumuutvast investeeringust ning kuidas investeerib praegu:

Bondora superstaarid #1 – Valmar Moritz

🧮Bondoras alates: 2018
👨‍💼Amet: andmeanalüütik
📈Valdkond: turundusanalüütika

Tarkusetera: “Ära usu midagi lihtsalt sellepärast, et keegi ütles nii. Uuri, loe ja analüüsi asju iga nurga alt ning otsusta siis ise.”

Valmar Moritz, "Kõige vanem bondorakas"
Valmar Moritz, “Kõige vanem bondorakas”
Pildi tegi Daryna Purina, meie oma fotograaf.

Räägime Bondorast

Valmar on juba kolm aastat uhke Bondora töötaja, kuid ettevõttega seotud juba ammu enne seda. 2009. aastal, kui Pärtel alles oma investeerimisplatvormi jaoks kapitali kaasas, otsustas Valmar tema idufirmasse (millest hiljem sai Bondora!) investeerida. Seega on Valmar aktsionärina ettevõttes osalenud selle algusest saati.

Praegu töötab Valmar turundusanalüütika tiimis andmeanalüütikuna. Bondora lähtub oma tegevuses andmetest. Nagu ka igas teises valdkonnas, peetakse turundusanalüütika tiimis lugu täpsusest, õigete sihtgruppide leidmisest ja sõnumist, mis toob tulemusi.

“Minu jaoks on kõige suurem tasu töö eest see, kui meie analüüse võetakse äriotsuste tegemisel arvesse. Arvestades turunduse rolli olulisust, on neil otsustel meeletu kaal.”

Investeerimismaailm

Valmar alustas investeerimist 1997. aastal, kui avati Tallinna Börs. Siis purjetasid kõik viie aasta taguse Eesti taasiseseisvumisega kaasnenud vastavatud majanduse laineharjal. Suund oli liberaalkapitalism ning kinnisvara, tööstused ja muud varad erastati. See lõi uuele kohalikule ja võõrkapitalile võimalusi turule sisenemiseks. Ta ostis Tallinna Farmaatsiatehase aktsiaid hinnaga 7 krooni tükk. Tema õnneks tõusis nende hind õige pea 100 kroonini aktsia kohta.

Kuid üsna varsti sai ka tema omal nahal tunda vana head õppetundi: “Mis läheb üles, peab ka alla tulema ning tavaliselt käib viimane palju kiiremini.” 1997. aasta oktoobris tabas Tallinna Börsi esimene suur krahh, mida hiljem hakati kutsuma Mustaks Neljapäevaks. Tallinna Farmaatsiatehaste hind langes 20 krooni juurde aktsia kohta ning ei taastunudki kunagi täielikult. Õnneks oli Valmar oma aktsiad just enne seda Hawaii reisi jaoks rahaks teinud. Vedas!

Investeerimine 2020. aastal

Kakskümmend aastat hiljem investeerib Valmar endiselt. Järgmisena kavatseb ta pisut kinnisvara müüa, sest seda on portfellis liiga palju. Raha paneb ta oma Go & Grow’ kontole. Valmar usub, et COVID-19 tõttu kukub börs varsti kokku, seega tundub Go & Grow talle turvaline valik.

📚 Valmari lugemissoovitus rahandushuvilistele:

„Kirjad Berkshire Hathaway Inc aktsionäridele“, Warren Buffett https://www.berkshirehathaway.com/letters/letters.html

Valmari strateegia:

Varasemate investeerimiskogemuste põhjal on tema meelest parim strateegia iga investori jaoks selline: analüüsi kõiki võimalikke varaklasse – aktsiaid, kindlat sissetulekut, kinnisvara, ühisrahastust, väärismetalle, jne. Seejärel kaalu nende riski ja tasuvuse suhet ning moodusta oma investeerimisportfell vastavalt sellele, millist riski oled valmis võtma ja sellele, kui kiiresti tahaksid vajadusel raha kätte saada.

Ja viimane nõuanne: ära alahinda riske! Pole olemas kõrge tootlusega riskivaba investeeringut.

Ongi meie Bondora superstaari poolt kõik. Püsi lainel, juba varsti uus osa!

Artiklis kajastatud ideed ja arvamused on isiklikud ega peegleda Bondora ametlikke seisukohti.