Teie ees on Bondora kõige kõigem superkangelane – Pärtel Tomberg!

Bondora uudised

Sel kuul tähistab Bondora oma 14. sünnipäeva! Ja kes sobiks seekordsesse Bondora superkangelaste blogiseeriasse paremini kui ettevõtte asutaja ja tegevjuht Pärtel Tomberg. Tänases blogis saad lugeda, kuidas tekkis idee luua Bondora, millised on olnud Pärtli põhilised õppetunnid ning mida räägivad temast kolleegid.

Bondora kangelased #19 – Pärtel Tomberg

👱🏼‍♂️ Bondoras alates: 2008

💡   Amet: Tegevjuht

🚀 Meeskond: Bondora

Kuidas sündis idee Bondorast?

Bondora lugu ulatub tagasi aega, mil olin alles keskkoolis. Idee hakkas idanema, kui üks neiu kutsus mind endaga kaasa reisile Türki. Pidin selleks kümnelt või rohkemalt sõbralt raha laenama. Lubasin neile kõigile ühe kuu jooksul tagasi maksta. Reis oli väga tore ja ajal, mil töötasin kulude tasateenimiseks, panin aluse oma karjäärile.

Liigume edasi aastasse 2007, kui olin tudeng Ühendkuningriigis. Esimene sealne pank oli just lagunenud. Mõistsime, et laenu saamine pangast, mis võttis juba niigi terve igaviku, muutub varsti kriisi tõttu veelgi raskemaks. Nägime ka, et traditsioonilised finantstooted, mida jaeinvestoritele pakuti, olid väga raskesti mõistetavad ning tähendasid inimeste jaoks suuri riske. Seega võtsime aastaid varem idanema hakanud idee, sobitasime selle tolle hetke turuolukorda ja lisasime tehnoloogia, mis võimaldas pakkuda täielikult veebipõhist teenust. Tõime oma laenuplatvormi beetaversiooni turule 2008. aastal ning 2009. aastal tegime selle ka avalikuks.

Esialgu keskendusime Eestile ning kavatsesime riigipõhiste veebilehtede kaudu laieneda Rootsi ja Soome. Hiljem aga nägime, et meie platvormi on vaja kõikjal maailmas, seega hakkasime tööle selle nimel, et teha see kättesaadavaks üle Euroopa ja mujalgi.

Milline on olnud viimase 14 aasta olulisim õppetund?

Ma arvan, et Agiilse tarkvaraarenduse manifest võtab ka minu põhilised õppetunnid hästi kokku – inimesed ja suhted on tähtsamad kui protsessid ja tööriistad. Kui leiad õiged tegijad, sünnib kõik muu iseenesest. Võid küll omada peeneid protsesse ja tööriistu, kuid nende mõju jääb väikeseks, kui õigeid inimesi ei ole.

Millal said aru, et Bondora saab edukaks?

Kuni 2011. aasta lõpuni töötasin kogu aeg. Bondora küll arenes, kuid aeglaselt. Otsustasime koos kaasasutaja Martiniga (tehnoloogia looja), et peame kas panuseid tõstma või alla andma. Terve aasta töötasime tõsiselt nii ettevõtte kui iseendiga. Leidsime motivatsiooni ja aja asjad tõeliselt tööle panna.

Lõpuks tõime 2012. aasta oktoobris turule toote, millest juba nii kaua olime unistanud – ülemaailmne platvorm investoritele, kes esialgu said investeerida Eesti varadesse. Lisaks tegime investorite eest ära riskide hindamise töö. Siis hakkasid asjad juhtuma – tekkis nõudlus laenude järele ja kapitali pakkumine. Sel hetkel saimegi aru, et nüüd see toimib.

Milline on olnud Sinu kõige suurem ebaõnnestumine?

Minu suurim ebaõnnestumine on otseselt seotud minu suurima õppetunniga: see oli võimalikult kiiresti õigete iseloomujoonte ja oskustega inimeste mitte leidmine. Investeerisime mõnedes valdkondades liiga varakult kasvu, ilma õige toote ja vajalike inimesteta.

"Kui Sul on õiged inimesed, sünnib kõik muu iseenesest," Pärtel Tomberg
“Kui Sul on õiged inimesed, sünnib kõik muu iseenesest,” Pärtel Tomberg

Kirjelda oma tavalist tööpäeva Bondoras

Minu päev algab üks-ühele kokkusaamistega erinevate tiimiliikmetega. Nii lõunani välja ja pärast seda tegelen vastava nädala kõige olulisemate küsimustega. Püüan iga päev hoida 4–6 tundi aega mõttetööks, mil ühegi rutiinse tegevusega ei tegele.

Mis on Sinu töö juures kõige parem?

Näha, kuidas inimesed saavad oma tööga hakkama, eriti ilma minu sekkumiseta.

Mis on Sinu lemmik Bondora väärtus?

Ühtne meeskond – tegutsemine Bondora ühiste eesmärkide suunas, mitte igaüks enda eest.

Kui saaksid õppida midagi, mis Sind tegevjuhi töös aitaks, mis see võiks olla?

Kavatsen sel suvel osaleda kahenädalasel kursusel Stanfordis, mis aitab tegevjuhtidel oma ettevõtet kasvatada.

Mis on Sinu parim investeerimisnõuanne?

Kogu minu rikkus on seotud Bondoraga, kas aktsiate või Go & Grow’ kaudu. Nii et loomulikult arvan ma, et Bondora on suurepärane investeering!

Soovita kolleegidele raamatuid või taskuhäälinguid

Enim olen oma kolleegidele kinkinud neid kolme raamatut:

  1. „High Output Management“, Andy Grove
    1. „Radical Focus“, Christina Wodtke
    1. „High Growth Handbook“, Elad Gil


Kõik kolm on kasulik lugemine igaühele, kes inimeste juhtimisega tegeleb, sõltumata meeskonna suurusest või sellest, kas tegemist on äri, mittetulundusühingu või avaliku sektoriga.

Mida Bondora töötajad Pärtli kohta räägivad:

Helena Joamets – personalidirektor

„Pärtli juures motiveerib mind enim võimalus õppida uusi asju, luues samal ajal midagi suurepärast. Temaga töötades saad ühe aastaga kogemuse, mis mujal võtaks mitmeid. Samuti on tema saavutusvaim nakkav.“


Martha Skirta – õigusvaldkonna juht

„Pärtel on loonud ettevõtte, kus Sa ei tunne end mitte lihtsalt töötaja, vaid pereliikmena. Juba see on väärtus omaette. Ta pakub võimalusi eduks ning toetab Sind oma tee leidmisel, kui oled ise valmis väljakutseid vastu võtma ning vastutama.“

Kairo Kraaner – turundusdirektor

„Kui peaksin Pärtlit ühe lausega kirjeldama, ütleksin, et ta on üks väike hull ettevõtja, kes ei karda edu saavutamiseks riske võtta ega katsetada. Ta on nõudlik, kuid ka väga toetav ning see paneb Sind end arendama ja soovima olla parim versioon endast.“


Kaarel Roben – inseneritiimi juht

„Parim osa Pärtliga koos töötamisest on tema suhtumine. Kui midagi ebaõnnestub, ei otsi ta süüdlast, vaid vaatab seda kui võimalust õppida ja veelgi paremaks saada.“

Pärtel koos oma abikaasaga suvisel perereisil.
Pärtel koos oma abikaasaga suvisel perereisil.

Isiklikumalt:

Mida soovitaksid nooremale iseendale?

Küsi ja kuula rohkem.

Kas ananassil on asja pitsa peale?

Miks mitte. Toidu suhtes ei tasu liiga radikaalne olla. Muidu sööksime ju ikka samamoodi nagu meie esivanemad 1000 aastat tagasi.

Lemmik telesaade?

Väldin üldiselt teleka vaatamist, sest see on tõeline ajaröövel, eriti nüüd, kus striimides saab vaadata 55 hooaega järjest. Kuid üks, mida soovitaksin oma inimestel vaadata, on “Silicon Valley”, eriti esimesed hooajad.

Millist telefoniäppi kasutad kõige rohkem?

WhatsApp – kasutan telefoni peamiselt suhtlemiseks ja lugemiseks, nii et teisi äppe eriti ei tarvitagi. Proovin telefoni kasutamist väljaspool tööaega vältida.

Mitu korda Sa hommikul äratuskella edasi lükkad või tõused kohe üles?

Kui lapsed olid väiksemad, magasin, kuni ärkasin. Hommikuks ei olnud mul mingeid plaane ja tegin suurema osa asjadest hilja öösel. Nüüd aga pean lapsi lasteaeda viima ja igapäevaelu on kogu mu bioloogia ümber korraldanud. Ärkan kell kaheksa ja tavaliselt paar minutit enne äratuskella helinat.

Mida tahaksid teha, kuid kardad?

Benji-hüpet.

On Sul hobisid?

Üldiselt veedan oma vaba aja koos perega. Püüame kevadeti ja suviti igal nädalavahetusel väikese reisi ette võtta, kuid viimasel ajal oleme rohkem kodus püsinud. Paar korda nädalas mängin ka jalgpalli.

Lõpetuseks jaga meiega oma elu motot

Mul tõesti ei olegi ühtegi. Püüan elada oma elu ilma suuremate kahetsusteta asjade pärast, mida oleksin tahtnud teha, aga ei teinud (väljaarvatud benji-hüpe, seda hoian tulevikuks).

Aitäh, et lugesid seda väga erilist blogipostitust! Kohtume taas aprillis, kui tutvustame Bondora 20. superkangelast.

Artiklis avaldatud vaated ja arvamused on seotud vaid selle inimesega ega väljenda Bondora ametlikke seisukohti.