Positiivseid uudiseid koroonaviirusest, Apple räägib uutest toodetest, Venemaa astub hinnasõtta

Finantsnipid

Koroonaviirus valmistab endiselt lääneriikidele rohkelt peavalu, kuid näitab kohati ka taandumismärke. Hispaanias on Covid-19 levik pisut aeglustunud, mis annab lootust, et ehk on hullem nende jaoks möödas.  Riigi välisminister Arancha Gonzálese sõnul on haiguskõver viimasel nädalal sirgem olnud ja ekspertide sõnul võib lähiajal oodata olukorra leevenemist. Uute juhtumite arv on kasvanud praegu vaid 12% päevas võrreldes möödunud nädala 20 protsendiga.

Ka Itaalias ja ÜK-s on uute juhtumite numbrid langenud. Haiglasse satub vähem inimesi, mis annab lootust, et varsti on ehk olukord Euroopas kontrolli all.

Briti epidemioloog Neil Ferguson ütles BBC-le, et põhjust optimismiks on, isegi kui surnute arv kasvab:

uudiseid koroonaviirusest

“ÜK-s võib täheldada mõningaid märke leviku aeglustumisest, mitte küll surmade statistikas, kuid see number muutubki meetmete rakendamisest väikese viitega.”

Kuigi Saksamaal tõuseb uute Covid-19 juhtumite arv endiselt, on suremus viiruse tõttu seal oluliselt madalam. Saksamaa on teinud head tööd ning viirust massilisest testinud, mis on aidanud neil tuvastada ja ravida varakult ka sümptomiteta inimesi.


Apple’i vabrikus on tootmine hetkel peatunud, kuid uudiseid uutest toodetest see ei heiduta. Äsja avalikustatud pildid uutest iPhone’i ja iPadi mudelitest teevad kliendid järgmise aasta suhtes, mil need turule peaks jõudma, väga ootusärevaks. Uus iPhone 12 töötab uue operatsioonisüsteemiga iOS 14, sel on pikamaa 3D-kaamera ja palju muid põnevaid omadusi.

Enne seda aga jõuab turule tema esmane versioon iPhone 9, mis on juba praegu teel masstootmisse. Telefoni hind saab olema suhteliselt taskukohane, kaotamata sealjuures Apple’i toodetele omast võimsust ja kiirust:

iPhone

See soodsa hinnaga telefon on praeguste ülevaadete põhjal uue iPhone’i 2020. aasta väljalase, mille disain meenutab Apple’i varasemaid mudeleid (iPhone 8), kuid võimsuselt sarnaneb tuleviku toodetega. Telefon peaks välja tulema juba 2020. aasta esimeses pooles, kuid pole kindel, kas koroonaviirusega seotud tootmise peatumine seda kuidagi mõjutab.

Apple’i kõige innovaatilisem toode sel aastal võib aga olla hoopis uus iPad Pro oma hõljuva doki, klaviatuuri, puuteplaadi ja liitreaalsuse riistvaraga, mis paneb tarbijad küsima, mis teeb arvutist üldse arvuti.


Kuristiku äärel vankuva USA majanduse päästmiseks tuli senat lagedale kahe triljoni dollari suuruse abipaketiga ja see on vaigistanud nii investorite kui ka tööliste hirme. Uus eelarve, mis senatis ühehäälset vastu võeti, pakub toetust erinevatele viirusest mõjutatud valdkondadele. 250 miljardit dollarit läheb otse inimestele ja nende peredele, 350 miljardit dollarit laenudeks väike-ettevõtjatele, 250 miljardit töötuskindlustusele ning 500 miljardit laenudeks ettevõtetele, kelle olukord on väga raske. Eelarvele on alla kirjutanud nii esindajatekoda kui Donald Trump, seega on see juba vastu võetud.

USA valitsus räägib aga ka võimalusest oma majanduse ergutamiseks veelgi rohkem abi pakkuda. President Trump teatas, et pooldab esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi lisatoetuste ettepanekut:

USA valitsus

Ajaleht California Democrat kirjutas esmaspäeval, et spiikeri soov on toetada ameeriklasi veelgi rohkem otsemaksetega, võimaldada rohkem raha riigile ja kohalikele omavalitsustele, pakkuda täiendavat kaitset töötajatele ning abi haiglatele ja hooldekodudele, samuti luua võimalusi pere- ja haiguspuhkusteks.

“President väitis oma kampaanias ja rõhutab endiselt, et infrastruktuur on tema jaoks prioriteet. Seega usume, et selline abipakett on kõige kaheparteilisem valik, mis meil on,” lausus Pelosi esmaspäeval konverentskõnes ajakirjanikele.


Venemaa majandus kannatab koroonaviiruse ja madalate naftahindade tõttu. Seega püüab riigi keskpank takistada rubla devalveerimist. Venemaa keskpank kavatseb hakata müüma välisvaluutat, et majandust turgutada:

devaluation of the ruble

“See peaks vähendama pinget rublale,” ütles Tatjana Edvokimova, Moskva Nordea panga analüütik. “Keskpank teeb rubla stabiliseerimiseks kõik endast oleneva, sest inflatsiooni surve ei ole vältimatuks hinnatõusuks piisavalt kõrge.”

Valitsus on juba käivitanud nelja miljardi dollari suuruse kriisifondi, mille peamiseks eesmärgiks on võidelda koroonaviiruse vastu. Kuid Venemaa sõda naftahindade pärast Saudi-Araabiaga võib saada hoopis olulisemaks probleemiks, kuna naftahinnad pole juba neli aastat nii madalad olnud nagu praegu, ja see viib riigi majandusest välja miljardeid dollareid.

*Investeerimine on alati seotud riskidega. Bondora kaudu tehtavad investeeringud ei ole tagatud, mistõttu ei ole garanteeritud Go & Grow’ kontole paigutatud vara väärtuse säilimine ning investeeringute lõpetamisel ei pruugi vara kohene tagastamine olla võimalik.  Tootlus on kuni 6,75% aastas, kuid eelmiste perioodide tootlus ei ole garantii järgmiste perioodide tootluseks. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvu ülevaatega riskidest, vajadusel konsulteeri finantsnõustajaga.