6 asja, mida investeeringuid planeerides silmas pidada

Finantsnipid

Kõige parem viis olla edukas investor on ise oma investeeringuid hallata. See on soodsam ja lisaks kogud sel moel aja jooksul ka teadmisi. Kuid investeerimine ei ole osa üldharidusest, seega ei tea paljud, mida investeeringute planeerimisel arvestada.

investeeringuid planeerides

Kui soovid investeerima hakata, tuleb kaaluda erinevaid investeerimisprotsessi mõjutavaid tegureid, mis võivad edukaks investoriks olemise teel omada võtmetähtsust.

Investeeri sellesse, mida tunned

Ennekõike tuleks oma investeeringuid mõista. Ei pea olema küll ekspert, ent kui Sul pole mingitki arusaamist sellest, kuhu oma raha paigutad, võib see halvasti lõppeda.

Investeeri sellesse, mida tunned

Esiteks, tee endale selgeks, kuidas üks või teine investeering töötab. Aktsiatesse investeerides pead tundma vastavaid termineid, nagu näiteks müügi- ja ostuhind, ostu- ja müüginoteeringu vahe, karuturg, pulliturg ja muud enamlevinud väljendid. Tasub ka teada, mida tähendavad kupongimäär ja intress. Enne, kui hakkad aktsiaid kokku ostma, tuleks põhimõisted endale selgeks teha.

Järgmiseks püüa aru saada ka, kuidas majandus ja geopoliitilised uudised Sinu investeeringut mõjutavad. Kas investeeringul läheb hästi, kui turg õitseb? Mis saab siis, kui tekib poliitiline või majanduslik kriis? Kuidas mõjutavad seda naftahinnad? Potentsiaalse investeeringu kasuks otsustanud, pea aru, kuidas erinevad olukorrad seda mõjutada võivad. Olla ettevalmistamata, kui miski Sinu investeeringut negatiivselt mõjutab, on halvim, mis juhtuda võib.

Ära investeeri raha, mida Sul võib vaja minna, eriti madala likviidsusega varadesse

Kogu oma raha korraga investeerimine ei ole alati kõige targem mõte. Hoopis kasulikumaks võib osutuda võlgade tasumine. Kõikide investeeringutega kaasneb suurem või väiksem risk, mis võib hooletuse korral tuua kaasa raha kaotamise. Tähtsam kui investeerimine on omada ootamatuteks kulutusteks säästusid. Parem on, kui oled elu üllatusteks valmis ega laostu kohe, kui mõni neist Sind tabab.

Soovitav on hoida varuks raha kuue kuu elamiskulude katteks. Võid seda hoida säästuhoiusel või kiire likviidsusega investeeringus, nagu näiteks Bondora Go & Grow. Go & Grow’ kontolt saad raha vajadusel kiiresti välja võtta, samas pakub see piisavat tootlust*, et raha kasvaks.

Investeerimisest olulisem on ka krediitkaardi võla tasumine. Oletame, et maksad krediitkaardi võlga, millele lisandub iga kuu 15% intress. Intress sööb Su raha lihtsalt ära, seega oleks Sul palju kasulikum suunata kogu oma ülejääv raha võla tasumisse.

Likviidsus on investeerimisotsuse tegemisel ülioluline. Likviidsus tähendab seda, kui kiiresti saad investeeringu vajadusel rahaks teha. Aktsiad on väga likviidsed, sest neid on lihtne kiiresti maha müüa, kinnisvara jällegi vähe likviidne, kuna selle müümine võtab palju aega. Kui Sul võib investeeritud raha lähitulevikus vaja minna, ei ole kinnisvara parim valik.

Ära mine trendidega kaasa

Kas mäletad aastatuhande algust? Internetiärid olid siis ülimalt populaarsed ning turg saavutas enneolematu lae. Tundus, nagu saaks see ainult kasvada.

Kui oleksid selle mulliga kaasa läinud, oleksid kaotanud tohutuid summasid. Ettevõtted nagu Pets.com, AltaVista ja Palm näisid kõik omal ajal võimaluste võimalustena, kuid tõde oli palju hirmsam. Investorid jälgisid pimesi trendi ning unustasid investeerimise põhitõed. Tegelikult voolas neist ettevõtetest tohututes kogustes raha välja ning kulude katteks ei toodetud piisavalt tulu, ometi tõusid aktsiahinnad meeletutesse kõrgustesse. Ja õige pea kukkusid need ülespuhutud aktsiahinnad kolinal alla.

Kui tahad selliseid vigu vältida, unusta kuulujutud ja jää endale kindlaks. See ei tähenda, et uutesse ja paljulubavatesse tehnoloogiatesse ei tohiks investeerida, vaid lihtsalt seda, et enne selliste investeeringute kaalumist, tuleks nende tagamaadega põhjalikult tutvuda. Ära investeeri lihtsalt sellepärast, et oled uudistest millegi kohta midagi kuulnud. Investeerimisotsus peaks olema nutikas ja põhjalikult läbi mõeldud.

Mitmekülgne portfell on investeerimise A ja O

Mitmekülgse portfelli olulisusest ei saa me üle ega ümber. Eksperdid ja uuringud kinnitavad üheselt, et just see on eduka investeerimise võti. Nii kaitsed end hinnamuutuste ja ebakindluste eest, mida võivad põhjustada ootamatud sündmused maailmamajanduses.

Mitmekülgne portfell on investeerimise A ja O

Kent Insley, Tiedemann Advisorsi investeeringute peadirektor ütleb, et muutused investeeringute väärtuses juhtuvad harva ühekorraga, seega on hajutamisest alati kasu. “Väga harva, kui kaks või kolm varaklassi, mille risk ja tootlus on erinevad, näiteks riigi võlakirjad, kuld või kapital, kogeksid ühekorraga sarnaste mõõtmetega langust,” ütleb Insley. Seega, kui aktsiad Sinu portfellis kaotavad korraga 20% oma väärtusest, siis teised varad Sinu portfellis (näiteks kuld, võlakirjad, jne) tasakaalustavad seda.

Samuti on tähtis riske hajutada sama varaklassi sees. Näiteks, kui investeerid aktsiaturul, ära osta mitte lihtsalt erinevate ettevõttete aktsiaid, vaid need ettevõtted võiksid olla ka erinevatest valdkondadest. Kui investeerid ühisrahastuses, siis mitte vaid ühte laenu, vaid mitmesse korraga. Nii hajutad riske.

Mõned inimesed näevad hajutamist väga kitsast vaatenurgast. Mitmekesine finantsportfell tähendab aga lisaks erinevate valdkondade aktsiate ostmisele (mis on väga hea mõte) raha paigutamist ka erinevatesse varaklassidesse – aktsiatesse, võlakirjadesse, sularahasse, kulda ja ka ühisrahastusse või krüptorahadesse. Tutvu kindlasti nende kõigiga ja lisa oma investeerimisstrateegiasse.

Hoia silmad lahti, kontrolli/jälgi

Vahe hoolika jälgimise ja ülemuretsemise vahel on väga väike. Hooletu suhtumine investeeringutesse võib lõppeda sellega, et Sul pole õrna aimugi oma investeeringute väärtusest ega sellest, millal peaksid portfelli tasakaalustama, raha sinna sisse paigutama või sealt hoopis välja võtma. Samas võib investeeringute liigne jälgimine hulluks ajada. Kui püüad iga languse ja tõusu suhtes midagi ette võtta, lõpetad emotsionaalselt kurnatuna ega ole võimeline tegema objektiivseid otsuseid.

Investeeringute jälgimiseks ilma ülepingutamata on olemas mõned lihtsad viisid. Liitu uudiskirjaga või jälgi uudiseid nende valdkondade kohta, kus Sa investeerid ning loe ka kommentaare vastavatel veebilehtedel ja televisioonikanalitel. Lisaks saad seadistada oma telefoni end sellest teavitama, kui soovitud investeeringud saavutavad Sulle sobiva hinna. Portfelli ja selle väärtust ajas aitavad jälgida ka Mint ja Morningstar. Kui oma portfelli pidevalt jälgid, oled alati valmis tegutsema, olgu tegemist kasumi ampsamise või uue vara ostmisega, kui selle hind on saavutanud sobiva taseme.

Kelle käes on kontroll

Kui haldad ise oma investeeringuid, on kontroll Su finantstuleviku üle Sinu enda kätes. Selleks ei pea olema majandusteadlane, tuleb lihtsalt olla asjadega kursis, teha uurimistööd ning võtta aega tarkadeks investeeringuteks. Miks maksta finantsnõustajale, kui võid oma finantstuleviku eest ise vastutada?

* Investeerimine on alati seotud riskidega ning investeeringud ei ole tagatud. Tootlus on kuni 6,75%. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvu ülevaatega riskidest, vajadusel konsulteeri spetsialistiga.