Jaanuar oli P2P maksete kuu

Finantsnipid

Lydia, Prantsusmaa P2P makseäpp, läbis just 45 miljoni dollarilise B-seeria rahastusvooru, mida juhtis Hiina hiigelfirma Tencent. Lydiat kasutab juba 3 miljonit inimest, lisaks liitub iga päev 5000 uut kasutajat.

Ettevõtte tegevjuhi Cyril Chiche’i soov on, et Lydiast saaks digimaksete valdkonna suurim P2P teenusepakkuja ning koostöö Tencentiga aitab sellele kindlasti kaasa:

Lydia

“Meie eesmärk on väga ambitsioonikas ja Lydiast on saamas mobiilne finantsteenuste äpp,” ütles Chiche. “Tencent on videomängutööstuses number üks ning selle valdkonna kasutajad on kõige aktiivsemad,” lisas ta.

Kasvuruumi on Lydial küllaga ja nende eesmärk on haarata endale turuosa ka sellistelt suurtelt tegijatelt nagu Zelle, kelle aastakasv oli 76% ja mille kaudu möödunud aastal tehti 23,8 miljardi dollari väärtuses makseid.


Kanadas kasvab P2P maksete hulk, sest need on noorte seas väga populaarsed. Digirahakotti ja P2P makseid kasutatakse kõige rohkem vanuses 18-34. Üks kiireimini kasvavaid teenuseid riigis on Interaci e-Transfer. Digimakseid tehakse üha rohkem ja sellest on saamas uus normaalsus.

35 aastat tagasi asutatud ärile on aja jooksul lisandunud mitmeid digimaksete ja mobiiliteenuseid ning Interaci juhtide meelest on muutus P2P suunas valdkonna uus standard:

P2P maksete

“Viis aastat tagasi oli P2P tore lisavõimalus, mida mina ise ka alati kasutasin,” ütleb Peter Sweers, Interaci tehnika- ja operatsioonidirektor. “Nüüd ma juba eeldan selle olemasolu ja maksan niimoodi näiteks üüri. Kasutan Interaci e-Transferit nii ettevõtetele tasumiseks kui ka arvete jagamiseks sõpradega väljas söömas käies.”


New Yorgi seaduseelnõu pakub välja P2P digivääringu linnaelanikele. “Inclusive Value Ledger” nimeline eelnõu soovib luua linnale oma P2P säästu- ja makseplatvormi. Plaanis on ka nutitelefoni äpp, digirahakott ning avalik maksesüsteem.

Ettepaneku kohaselt aitaks selline süsteem vähendada pankade ebavajalikku osalust ning pakuks pangateenuseid ka hetkel alateenindatud piirkondades.

Ron Kim, New Yorgi osariigi assamblee liige on platvormi suhtes väga positiivne:

New York

“Tasuta säästu- ja makseplatvormi loomine New Yorgi elanikele toodete ja teenuste eest maksmiseks, aga ka üksteisele ülekannete tegemiseks, võib kujundada New Yorgist ausama, tervislikuma, rikkama ja kaasavama linna meie kõigi jaoks,” ütles Kim.

Algselt toodi idee välja koostöös Cornelli ülikooli õigusteaduskonnaga kirjutatud komitee raportis, kus on nimetatud ka kõik P2P platvormiga seotud üksikasjad.


Joust, isehakanud finantstehnoloogia idufirma vabakutselistele ja füüsilisest isikust ettevõtjatele tuli välja uue mobiiliäpiga. Äpp pakub P2P makseid, mobiilset pangandust, arvete haldust ja muid vabakutselistele vajalikke tööriistu.

Ettevõtte tegevjuhi ja kaasasutaja Lamine Zarradi sõnul teeb äpp kasutajatele rõõmu:

Manage finance app

“Meie kasutajad on riskialtid ning soovivad oma rahaasju korraldada ühes kohas – nii on neil elus aega ja ruumi tegeleda sellega, mis neid sütitab. Nad tahavad moodsat ja sujuvat teenust, kiiret ülevaadet oma finantsidest ning võimalust hallata kliente, sissetulekuid ja makseid. Ühesõnaga, ettevõtlusplatvormi jõudmaks punktist A punkti B. Meie uus äpp pakub seda neile.”

Koos möödunud aasta Techstari juhitud 2,6 miljoni dollarilise rahastusvooruga on ettevõte kokku kaasanud juba 6,2 miljonit dollarit rahastust.

*Investeerimine on alati seotud riskidega ning investeeringud ei ole tagatud. Tootlus on kuni 6,75%. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvu ülevaatega riskidest, vajadusel konsulteeri spetsialistiga.