Kas koroonaviirus põhjustab Bitcoini hinna tõusu? Ja muud jaanuari krüptouudised

Finantsnipid

Binance, juhtiv krüptorahavahetusplatvorm, lisas hiljuti oma teenuste hulka ka Vietnami dongi (VND) vahetuse P2P põhimõttel. Kasutajad saavad nüüd Bitcoini, Ethereumi ja teisi krüptorahasid osta ja müüa ka Vietnami dongi abil.

Asutaja Changpeng Zhao näeb Binance’it Vietnamis tavavääringute krüptorahaks vahetamise ülemaailmse liidrina:

Binance

“Binance soovib pakkuda kasutajatele kõikjal maailmas mugavat juurdepääsu krüptorahale ka tavavääringute kaudu ning teeb sisenemise krüptomaailma oma P2P teenuse abil lihtsamaks. Meil on väga hea meel, et nüüd saavad vietnamlased P2P teenuse vahendusel tavavääringuid krüptoraha vastu vahetada ning soodsa hinnaga krüptorahaga kaubelda.”

Hiina jüaani järel on tegemist alles teise tavavääringuga, mida Binance’i P2P platvormil kasutada saab. Kõigi ootuste kohaselt saab neid seal aga juba tuleval aastal rohkem olema.

Iraani valitsus väljastas jaanuari lõpus 1000 krüptokaevandamise litsentsi. Ettevõtted, kes seda taotlevad ning selle pälvivad, saavad hakata tegelema krüptorahade kaevandamisega. Iraani pangandus- ja majandussüsteemi meediakanali (IBENA) sõnul võivad kaevandajad täisvõimsusel töötades tuua Iraanile sisse 8,5 miljardit dollarit.

Riigis, kus elekter on odav, võib kaevandamine olla väga kasumlik äri. Krüptorahade kaevandamise kasv on sundinud Iraani valitsust elektrihinda tõstma:

Iran

“Iraani elektrihind – 0,007 dollarit kilovatt-tund – on üks maailma madalamaid. Üha sagenevad elektrikatkestused on aga sundinud võimusid elektrivarude korraldamisse ja seega ka krüptorahade kaevandamisse otsustavalt sekkuma … Iraani valitsus tõstis elektrihinna endise 0,007 dollari pealt 0,07 dollari juurde. See on sama hind, millega riik elektrit ka ekspordib.”

Bitcoini hind on pärast Hiina koroonaviiruse lahvatamist tõusnud ning paljud arvavad, et need kaks asja on omavahel seotud. Bitcoin on majanduskriisidele väga vastupidav. Üle 10 000 ulatuv koroonaviiruse juhtumite arv suunab investoreid taas Bitcoini kui alternatiivse investeerimisvahendi poole.

Nii Shaun Dije, digivääringuettevõtte Digix tegevjuht, kui ka Marija Veitmane, State Streeti multivarade vanemstrateeg, on oma kommentaarides CNN-ile avaldanud arvamust, et sellistes olukordades eelistavad investorid Bitcoini:

Coronavirus

“Dollari nõrgenemise suhtes ollakse ühel meelel,” ütles Veitmane. “Bitcoin ja kuld võivad jääda turvalisteks investeerimisvahenditeks,” nõustus Dije. “Kullast ja Bitconist on saanud jaeinvestorite meelistooted.”

Kuu aega tagasi oli Bitcoini hind vähem kui 7000 $ ning on nüüdseks tõusnud 9500 $ juurde.

MIT-i uurijad väidavad, et on avastamas viisi, kuidas krüptorahatehinguid kiirendada. Nende loodud uus marsruutimismehhanism nimega “Spider” (tõlkes “ämblik”) jaotab üksikud krüptorahatehingud väiksematesse pakettidesse, mida saab erinevate kanalite vahel kiiremini jagada.

Projektis osalev uurija Vibhaalakshmi Sivaraman selgitas, kuidas see protsess töötab:

Researchers at MIT

“Lühimat teekonda otsiv marsruutimine võib põhjustada kontode vahel tasakaalutust, mille tagajärjel peamised maksekanalid küllastuvad ja see halvab süsteemi […] Raha marsruutimine nii, et mõlema kasutaja raha ühiskontodel tasakaalustatakse, võimaldab kasutada sama raha mitme tehingu toetamiseks.”

“See saab olema väga tõhus ja tulus. Nii saaks marsruutida võimalikult palju tehinguid võimalikult vähese rahaga ja pakkuda maksekanalite võrgustikele nende raha eest parimat tulemust.”

Tehingute aeglus on kõige suurem takistus krüptorahade kasutuselevõtmise teel. Kuna plokiahela võrgustikes saab teha vaid teatud arvu tehinguid, uuritakse uusi võimalusi tehingute kiiruse ja mahu tõstmiseks ilma plokiahelat kahjustamata.

*Investeerimine on alati seotud riskidega ning investeeringud ei ole tagatud. Tootlus on kuni 6,75%. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvu ülevaatega riskidest, vajadusel konsulteeri spetsialistiga.