Kas nähtamatud maksed vahetavad sularaha välja?

Finantsnipid

Oleme sularaha nii kaua kasutanud, et ei oska ette kujutadagi elu ilma selleta. Kui aga miski siin maailmas üldse kindel on, siis see, et kõik muutub. Inimesed kasutavad maksmiseks üha rohkem pangakaarte ja nähtmatuid makseid ning aina vähem sularaha. Varsti võib sularaha mõiste olla täielikult iganenud.

Sularaha võib varsti olla minevik
Sularaha võib varsti olla minevik.

Pangakaartide piiratud numbrid

Jaapanis hakkavad maksekaarte väljastavatel ettevõteted kaardinumbrid otsa saama. Pandeemia tõttu tõusnud nõudlus veebimaksete järele ja valitsuse punktisüsteem, mille eesmärk on vähendada riigi sõltuvust sularahast, on tekitanud Jaapanis olukorra, kus tuleb hakata kasutama 17 numbriga pangakaarte.

“Suurem osa Jaapani 280-st kaarte väljastavast ettevõtetest kasutab praegu 16-kohalisi kaardinumbreid, et nad saaksid teha koostööd näiteks Visa ja Mastercard’iga. Isegi, kui jõutakse kokkuleppele, et lisanumber on parim lahendus, tuleb otsustada ka, mida teha pea 300 miljoni 16 kaardiga, mis praegu ringluses on – kas uuendada või lubada neil uute kaartide kõrval eksisteerida?” teatab Guardian.

Seoses suurenenud nõudlusega pangakaartide järele ja reaalse riskiga, et numbrid saavad üks hetk lihtsalt otsa, ei ole üllatav, et otsitakse ka muid maksevõimalusi. Probleemile võivad lahendust pakkuda alternatiivsed makse-ettevõtted ja nähtamatute maksete pakkujad.

Pangakaarte kasutatakse aina rohkem ja kasvab ka ostlemine veebis.
Pangakaarte kasutatakse aina rohkem ja kasvab ka ostlemine veebis.

Nähtamatut maksed muudavad nähtavalt meie elu

Nähtamatud maksed on mis tahes maksed, milles ei kasutata sularaha. Kõige lihtsam näide on näiteks taksoteenuste rakendused, nagu Bolt, või toidukullerid. Sinu makseandmeid hoitakse rakenduses ning Sa ei peagi kunagi traditsioonilisse tehingusse astuma. Teed lihtsalt äpi lahti, kasutad teenust ja jätkad oma igapäevast elu.

Finextra on öelnud: “Nähtamatud maksed pakuvad uut ja kiiret maksevõimalust ning lükkavad traditsioonilised maksemeetodid nagu sularaha ja pangakaardid varsti kõrvale.”

Maksmine kaupade ja teenuste eest toimub automaatselt. Teenäitajad on selles vallas näiteks BingoBox iseteeninduspood Hiinas ja Amazon Go. Tulevikus võib kogu meie elu toimida nähtamatute maksete kaudu.

Nähtamatud maksed muudavad meie arusaamist ostlemisest
Nähtamatud maksed muudavad meie arusaamist ostlemisest

Jäävad vaid sularahata tehingud

Kaardimaksete, äppide ja nähtamatute maksete kasutamise tõusuga on loomulik, et sularahamakseid on järjest vähem. Kuid seoses tänavuse tervisekriisiga, kus sularaha mittekasutamine aitas vältida kontakti inimeste vahel, võib sularaha lõpp olla ootamatult lähedal.

Paljud valivad ise sularaha vältida ning on pöördunud kaardimaksete ja muude kontaktivabade maksete poole. Mitmetes Euroopa riikides on aasta esimeses pooles sularaha kasutus oluliselt vähenenud. Iirimaal võeti automaatidest sularaha varasemaga võrreldes välja 40% vähem. Hispaanias aga koguni 90% ja UK-s 62% vähem.

Sularahaautomaadid on iganemas
Sularahaautomaadid on iganemas.

Uued tehnoloogiad muudavad inimeste maksekäitumist ja see võib tähendada, et sularaha, millest oleme seni mõelnud kui igavesest, hakkab varsti millegi täiesti uue ees taanduma.

P2P investorid on vaatamata majanduslangusele enesekindlad

Vaatamata uudistele Briti esimesest majanduslangusest pärast 2009. aastat, on investorid endiselt oma P2P investeeringutes kindlad ning usuvad, et uut suurt väljamaksete lainet ei tule. Vähemalt tundub see nii olevat UK-s, räägivad 4th Way analüütikud.

Augustis tabas ÜK-d ametlikult riigi lähiajaloo sügavaim majanduslangus ning käesoleva aasta esimese ja teise kvartali vahel langes SKT 20,4%. Samal ajal tabas riiki ka pandeemia tipphetk ning kõikidel platvormidel toimus suur väljamaksmine.

Kuigi ÜK on majanduskriisis, usuvad investorid endiselt oma ühisrahastuse investeeringutesse
Kuigi ÜK on majanduskriisis, usuvad investorid endiselt oma ühisrahastuse investeeringutesse.

FTSE 100 indeksi põhjal (investorite reaktsioon finantsuudistele) on investorid enesekindlad ega karda. Suure tõenäosusega hoiavad nad seekord oma investeeringutest kinni ega võta neid massiliselt välja.

See on ühisrahastuslaenude turule hea märk. Finantstehnoloogia ettevõtted üle maailma näitavad, mida suudavad ning pakuvad kasutajatele turvalist ja usaldusväärset veebis investeerimise võimalust.

Sellised olid käesoleva kuu finantsuudised. Loe uudiseid, nõuandeid ja postitusi ka meie blogist.