Tulevik on helgem ja rohelisem

Statistika ja andmed

Kuigi tootlused on võrreldes möödunud kvartaliga veidi madalamad, on nad sellegipoolest eesmärkidest kõrgemad. Langus, eriti Soomes, on peamiselt seotud strateegilise otsusega piirata laenude väljastamist ning hoida sel viisil heitliku teise kvartali ajal stabiilsust.

Nagu ikka on tootlust illustreerivas tabelis ära toodud teatud ajaperioodil väljastatud laenude arv riigiti. Oranž tähistab vähem kui 50, sinine 51-200 ja valge rohkem kui 200 laenu.

Aastane tootlus

Vaatamata keerulistele aegadele on nii 2020. kui ka 2019. aasta aastased tootlused oma eesmärkidest tublisti kõrgemad. Tootluste vähenemine oli stabiilsuse hoidmiseks ootuspärane kõigis kolmes riigis väiksema laenude väljastamise tõttu.

Portfolio Performance - Yearly - June 2020

Kvartali tootlus

Üldpilt on siiski positiivne ning juba seitsmendat kvartalit järjest on tootlused eesmärkidest kõrgemad. Nagu ka möödunud kuul, on kõige kõrgem 2019. aasta teise kvartali tootlus, mis on 23% ehk vaid 0,9% vähem kui möödunud kuul. See on ka enim eesmärki ületav tulemus ja lausa 8,1% ennustatust kõrgem.

Port.Perf_quarterly_June 2020

Soome

Seoses laenude väljastamise vähendamisega langes tootlus Soomes kõige rohkem. Välja anti vaid C- ja E-reitinguga laene, millest parim oli viimase tootlus 14,1%. Kuigi laene väljastati vähem, on see tulemus siiski eesmärgist kõrgem.

Portfolio Performance - Finland - June 2020

Eesti

Eesti laenudel läheb endiselt hästi. Kõigi seitsme kategooria tulemused on möödunud kvartalist paremad. Eesmärke ületasid kuus kategooriat seitsmest ja vaid AA-reitinguga laenude tootlus oli 1% eesmärgist madalam. E-reitinguga laenude tootlus on endiselt selle kvartali kõrgeim (28,8%). Ka 2019. aasta kolmanda kvartali tootlus jätkab juhtival kohal ning on F-reitinguga laenudel 29,3%.

Portfolio Performance - Estonia - June 2020

Hispaania

C- ja D-reitinguga laenude tootlused on nüüd tõusma hakanud ning kõigi viie laenukategooria tootlused ületavad eesmärke. See on väga hea saavutus eriti võrreldes märtsiga. 2020. aasta esimese kvartali HR-reitinguga laenude tootlus oli kõige kõrgem ehk 34,4% ja pea 15% eesmärgist kõrgem.

Portfolio Performance - Spain - June 2020

Majandusuudised

Maailmas katsetatakse korraga rohkem kui 100 koroonaviirusevastast vaktsiini. ÜK, India, Lõuna-Aafrika ja USA vahetavad innukalt omavahel infot ja andmeid Covid-19 vastase vaktsiini valmimiseks. Hetkel on vaktsiini väljatöötamisele kõige lähemal ÜK.

ÜK juhib vaktsiinivõistlust

Lisaks rahvatervise ohu vähendamisele aitavad vaktsiinikatsed kaasa ka majandusele. Aasia kapitaliturud tõusid püsivalt ning ka Euroopa turud kasvavad aeglaselt kuid kindlalt. Tootmine Hiinas ja USA-s näitab, et ühes nafta- ja kullahindade tõusuga on taastunud ka investorite enesekindlus.

Euroopa on valmis rohelisema finantstuleviku jaoks. Ettevõtmised nagu Portugali viie miljardi eurone vesinikutehas ja Prantsusmaa 15 miljardi eurone plaan rohelisema majanduse suunas näitavad, et Euroopa riikidel on kindel kavatsus taastada majandus rohelisemate eesmärkidega. Portugalis plaanitakse erinevaid mitmemiljardisi projekte, sealhulgas ka uue päikeseenergial töötava vesinikutehase ehitamist rohelisema energia tootmiseks. Loodetavasti toob tehase projekt ka vähemalt viie miljardi euro eest investeeringuid.

Prantsusmaa president Emmanuel Macronütles, et on valmis kiiremas korras rohelisele majandusele üle minema ning panustab sellesse 15 miljardit eurot. Ta rõhutab ka keskkonnasõbraliku poliitika tähtsust ning kavatseb korraldada rahvahääletuse kliimaeesmärkide lisamiseks põhiseadusse, kui parlament seda lubab.

Green economy

Eesti valitsus otsustas piirid veelgi rohkem avada ning lõpetada reisimispiirangud 14 Euroopa Liidu välisesse riiki. Nende seas on Kanada, Austraalia, Rwanda, Serbia, Jaapan ja teised. Aga kui reisija tuleb Eestisse riigist, kus nakatumisi on rohkem kui kuusteist 100 000 inimese kohta, peab ta kaks nädalat enne oma kavandatavat saabumist viibima karantiinis.