Mõned valguskiired koroonapandeemia ajal

Statistika ja andmed

Muutused Bondora platvormi aastases tootluses jäid võrreldes möödunud kuuga 1% piiresse ning 2019. aasta tootlusmäär on endiselt eesmärgist tunduvalt kõrgem.

Nagu ikka on tootlust illustreerivas tabelis ära toodud teatud ajaperioodil väljastatud laenude arv riigiti. Oranž tähistab vähem kui 50, sinine 51-200 ja valge rohkem kui 200 laenu.

Aastane tootlus

Veebruaris oli 2019. aasta tootlus 24,3% ning kõik kolm riiki, kus Bondora laene väljastab, ületasid eesmärke. Kõige kõrgem oli 2019. aasta tootlus Soomes, kus see oli 28,0%. 2018. aasta kõrgeim tootlus ehk 25,8% tuli Hispaaniast.

Portfolio Performance yearly - feb2020

Kvartali tootlus

Kõik viimased kuus kvartalit on oma tootluse eesmärke ületanud. Kõrgeim oli 2019. aasta teise kvartali tootlus, mis oli 27,2% ja kõik viimase seitsme kvartali tootlusprotsendid on olnud kahekohalised.

Portfolio Performance quarterly - Feb 2020

Soome

Kõik viis laenukategooriat Soomes ületasid viimases kvartalis oma eesmärke. F-reitinguga laenude tootlus oli kõrgeim ehk 25,9% kolmandas kvartalis.

Port Performance FI - Feb 2020

Eesti

Eestis teenisid möödunud kuuga võrreldes kõrgemat tootlust kuus kategooriat seitsmest. Kõrgeim (32,9%) oli F-reitinguga laenude tootlus, kuigi neid väljastati kõige vähem. Suurimate väljastusnumbritega laenudest oli kõrgeim E-reitinguga laenude tootlus, mis ulatus 27,9%.

Port Performance ET Feb 2020

Hispaania

Muutused Hispaanias jäid viimasel kuul 3% piiresse. C- ja D-reitinguga laenud jäid oma eesmärkidele veidi alla, kuid E-, F- ja HR-reitinguga laenude tootlus oli siiski kvartalieesmärkidest kõrgem.

Port Performance ES - Feb 2020

Majandusuudised

Koroonaviirus on maailmas palju muret tekitanud, kuid leidub siiski ka häid uudiseid. Suured toidupoeketid nagu Aldi, Asda, Lidl ja Tesco võtavad tööle tuhandeid uusi inimesi, et toime tulla tarbijate kasvava nõudlusega. ÜK valitsus otsustas inimestele appi tulla ning maksab ise 80% nende töötajate palgast, kes viiruse tõttu töötuks on jäänud. USA-s palkavad kuni 50 000 uut töötajat jaemüügiketid nagu CVS ja Dollar General.

Samuti on kasvanud nõudlus toiduainete veebipoodide ja restoranitoidu kojutellimise järele. Deliveroo ja Glovo kasvavad mõlemad ning on sealjuures vastutustundlikud. Mõlemad ettevõtted arvestavad sotsiaalse distantseerumise vajadusega ning pakuvad kontaktivaba tarnet, kus kliendid ei pea kulleriga kokku puutuma ja nii on toidu kojutoomine turvalisem.

Lennukid ei lenda ja tehased ei tööta, seega on koroonaviirus oluliselt aeglustanud kliima soojenemist. Õhu kvaliteet tõuseb hoogsalt ja käesoleva aasta süsinikuemissioonid tulevad kõigi ootuste kohaselt väiksemad. Võib-olla aitab see inimestel mõista emissioonide vähendamise olulisust ka pärast pandeemia lõppu.

Hea uudis Eestist on, et seal saab nüüd ettevõtet asutada vaid digitaalse Smart ID abil. Iseteenindust pakkuvas portaalis võtab see vaid kolm minutit. See on järjekordne digiuuendus Eestist, kust neid juba varemgi on tulnud.

*Investeerimine on alati seotud riskidega. Bondora kaudu tehtavad investeeringud ei ole tagatud, mistõttu ei ole garanteeritud Go & Grow’ kontole paigutatud vara väärtuse säilimine ning investeeringute lõpetamisel ei pruugi vara kohene tagastamine olla võimalik. Tootlus on kuni 6,75% aastas, kuid eelmiste perioodide tootlus ei ole garantii järgmiste perioodide tootluseks. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvu ülevaatega riskidest, vajadusel konsulteeri finantsnõustajaga.