Buffettil pole endiselt huvi krüptorahade vastu, Libra elab edasi

Finantsnipid

Warren Buffett on endiselt krüptorahade suhtes skeptiline ning ühe praeguse aja kõige edukama ja tuntuma avaliku investorina on tema sõnal kaalu. Mees väjendas Intervjuus CNBC-le selgelt, et tal puudub igasugune huvi investeerida krüptorahadesse ja ta ei usu selle varaklassi väärtuse hoidmise võimekusse.

Warren Buffett

“Krüptorahadel pole väärtust ning nad ei tooda midagi,” ütles ta CNBC ajakirjanikule Becky Quickile “Squawk Box” saates. “Ma ei oma krüptorahasid ega hakka neid ka kunagi omama,” lisas Buffett.

Krüptoraha pooldajatele pole see seisukoht üllatus. Buffett on sama arvamust ka varem väljendanud ning on üks neist finantsasjatundjatest, kes avalikult krüptorahade vastu sõna võtab. Sarnaseid vaateid jagavad ka majandusteadlased Nouriel Roubini ja Paul Krugman ning JPMorgani tegevjuht Jamie Dimon.


Facebooki Libra ärkab uuele elule. Ettevõte astus just suure sammu krüptorahaga välja tulemise suunas edasi. E-poodide tehnoloogia ettevõte Shopify teatas, et panustab Libra Associationi töösse võrgustiku arendamiseks vähemalt 10 miljonit dollarit.

Shopify soovib Libra võrgustikus olulist rolli mängida ning peab projekti kasulikuks kõigile:

Shopify

Libra Associationi liikmena toetaksime maksevõrgustiku teket, mis toob raha inimestele käeulatusse ning toetab kauplejaid ja tarbijaid kõikjal maailmas. . . Meie eesmärk on pakkuda parimat kõigile neile miljonile e-poele, kes meie platvormil tegutsevad. Oleme läbipaistvate tasude ja kapitali juurdepääsu ning turvalisuse tagamise poolt. Tahame luua infrastruktuuri, mis annab ettevõtjatele paremad võimalused.

Just sellist uudist oli Facebookil vaja, et Libra endiselt päevakorras püsiks. Projekti on seni takistanud seaduseloojate piirangud, aga ka partnerite nagu Visa, Stripe ja eBay taganemine kokkulepetest.


Euroopas jõustub uus määrus, mis kuulutab krüptorahale head. Viies rahapesu tõkestamise direktiiv (AMLD5) liigitab krüptorahad pankade, maksetöötlejate ja videomängudega samasse kategooriasse. Kuid uue määruse kohaselt peavad finantsasutused ka põhjendama, miks nad keelduvad teatud klientide teenindamisest, sealhulgas tehingutest krüptorahadega.

Kõik valuutavahetused, sõltumata sellest, kus Euroopas nad asuvad, peavad uusi nõudeid täitma. Larry Cermaki, The Blocki uurimisosakonna direktori sõnul tugevdab see Euroopa turgu:

EU

“Valuutavahetused peavad registreeruma ning võimaldama valitsusele teavet oma kasutajate kohta. See tähendab, et ka Binance ja OKEx, mis mõlemad asuvad Maltal, peavad kas neid nõudeid täitma või EL-ist lahkuma.

Väiksemad ettevõtted, nagu Bottle Pay, Simplecoin ja Chopcoin on uue määruse tõttu oma uksed sulgenud. Kusjuures Bottle Pay lõpetas tegevuse vaid kolm kuud pärast kahe miljoni dollarilise rahastusvooru sulgemist.”

Euroopa krüptorahavahetustele ja väärtpaberihaldusele tähendab seaduse muudatus ka täitmisega seotud kõrgemaid kulusid. Sellegipoolest on see valdkonnale pigem hea uudis.


Kas Elon Musk trikitab või arvab ta tõesti, et Dogecoin on parim krüptoraha? Musk on Bitcoini suhtes skeptiline olnud, kuid avaldas nüüd poolehoidu Dogecoinile. Pärast tema säutsu Twitteris tõusis Dogecoini väärtus tohutult. Sellegipoolest on krüptoraha hind madalam kui kunagine 0,016 $ ning hetkel vaid 0,002 $.

Dogecoin

“Dogs on lahe”

“Nende raha on parim”

See pole esimene kord Muskil Dogecoinile toetust avaldada. 2019. aasta aprillis säutsus Musk: “Dogecoin on vist mu lemmik krüptoraha. See on täitsa lahe.” Pole selge, kas Muskil on vääringu ja selle arendamisega mingi suhe, kas ta on lihtsalt selle fänn, või veab ta hoopis internetti ninapidi.

* Investeerimine on alati seotud riskidega ning investeeringud ei ole tagatud. Tootlus on kuni 6,75% aastas. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvu ülevaatega riskidest, vajadusel konsulteeri spetsialistiga.