Finantstehnoloogia ajalugu sünnib meie silme ees ja teised uudised

Finantsnipid

Oktoober lõppes uudisega, mis võib kogu finantstööstuse ajalugu muuta. Wirecardi saaga uus peatükk ja mahukas investeering finantstehnoloogia veelgi kaugemale arendamiseks – need on mõned möödunud kuu kuumimad uudised.

UBS laiab rahaga

UBS otsustas investeerida üle 171 miljoni euro tõusvatesse finantstehnoloogia ettevõtetesse ning lõi selleks uue fondi nimega UBS Next, mille eesmärk on toetada tehnoloogiate kaasajastamist.

Swiss panga tehnoloogiajuht Mike Dargan selgitas: “UBS Next püüab tagant tõugata uuendusi ning aidata meie klientide ettevõtetel uusi tehnoloogiaid leida ja rakendada. See investeering ja koostöö ettevõttega Anthemis teevad meid finantstehnoloogia idufirmadele kättesaadavamaks.”

Pank püüab nii hoida oma kohta tehnoloogiavaldkonna eesotsas põhisuundadega nagu pilveteenused ja tehisintellekt.

AI-st on saamas finantstehnoloogias ja ühiskonnas arvestatav jõud.
AI-st on saamas finantstehnoloogias ja ühiskonnas arvestatav jõud.

Wirecardi häving jätkub

Pärast seda, kui Wirecard sunniti Singapuris kogu tegevust lõpetama ning kahe nädala jooksul klientidele raha tagastama, müüs endine imelaps oma USA tehingutega tegeleva osa, Wirecard North America, ettevõttele Syncapay.

Tegemist on valdusettevõttega, mis keskendub suure potentsiaaliga makselahendustele ja alustas oma tegevust paar aastat tagasi. Mitmed investeerimisfondid on sellesse oma raha panustanud. Wirecard ühineb daVinci maksetega ja tuuakse taas turule North Lane Technologies nime all.

Nii jätkub Wirecardi impeeriumi lagunemine, mis algas Saksa hiigelmaksetöötleja 1,9 miljardi suuruse rahandusskandaaliga, mille käigus see maksejõuetuks kuulutati.

Wirecardi hävinguloole kirjutatakse uus peatükk iga nädal.
Wirecardi hävinguloole kirjutatakse uus peatükk iga nädal.

Ant kasvab

Õige varsti võib meie kõigi silme ees sündida ajalugu. Finantstehnoloogia ettevõtete grupp Ant, mida rahastab Alibaba asutaja Jack Ma, plaanib maailma suurimat IPO-t. Juba enne uudise avalikustamist levisid kuulujutud nende aktsiate esmasest pakkumisest Shanghai ja Hong Kongi aktsiaturgudel, mille hinnaks võib kujuneda 29,5 miljardit eurot.

Ant on Alipay, Hiina suurima maksesüsteemi omanik, mis pakub sularaha ja kaardimaksete asemel digimakselahendusi. Müügile läheb vaid 11% aktsiatest väärtusega 268 miljardit eurot. Numbrid on muljetavaldavad, kuid ka Ant’i tehingute puhaskäive, ehk 2020. aasta juuniga lõppenud finantstehingute väärtus oli kokku 15 triljonit eurot.

Ant'i IPO saab olema üks ajaloo suurimaid.
Ant’i IPO saab olema üks ajaloo suurimaid.

1,3 miljardit Alipay kasutajat saavad ajaloo suurima aktsiaturule minemise tunnistajaiks Aasias ja seda keset Hiina ja Ameerika Ühendriikide kaubandusssõda. Jack Ma rõhutas: “See on esimene sellises mahus aktsiate esmapakkumine väljaspool New Yorki. Viis, ega isegi mitte kolm aastat tagasi, poleks me isegi julgenud sellest mõelda.”

Ongi selleks kuuks kõik! Siit saad kõige olulisemaid finantstehnoloogia uudiseid lugeda edaspidigi.