10 nippi, kuidas 2020. aastal raha säästa

Finantsnipid

Mõni inimene teeb raha säästmiseks mida iganes: lahjendab seepi, jahib sooduskuponge, käib lausa prügikastist tasuta toitu otsimas. See ei pea aga nii raske ja aeganõudev olema. Väikese summa kokku hoidmiseks on mitmeid mooduseid ning selle raha võib investeerida ja panna intressi koguma.

raha säästa

Siin on 10 võimalust, kuidas uuel aastal kokku hoida.

Hoia raha tasuta pangakontol

Kui maksad praegu pangakaardi omamise eest igakuist tasu, lõpeta see. Uued tehnoloogiad ja digipangandus on kogu pangandusmaailma nii palju muutunud, et lisatasudeta panka leida on lihtne. Alusta otsingut näiteks veebipankadest, kus kulud on väiksemad, kuna nad ei oma füüsilist kontorit. Väiksemad kulud neile tähendavad väiksemaid kulusid ka Sulle. Mõned tuntuimad nimed Euroopas on näiteks Revolut, N26 ja Monzo.

Hoia raha tasuta pangakontol

Müü kasutud asjad

Interneti-eelsel ajal oli kasutute asjade müümine üks paras sekeldus. eBay oli esimene, kes pakkus inimestele lihtsamat võimalust vabaneda riietest, kodumasinatest, tehnikavidinatest ja kõigest muust, mida nad ise enam ei kasutatud. Nüüd saab seda teha ka mujal. Facebooki Marketplace pakub võimalust müüa oma asju läbi armastatud sotsiaalmeedia platvormi, kasvõi sõbrale. Craigslistis saad müüa kohalikule kogukonnale ning Etsy on mõeldud käsitööd või kunsti müümiseks. Vinted on hea koht teise ringi riiete müügiks.

Tänapäeval saab oma asju müüa mitmel moel. Nii teenid raha, kuid ühtlasi vabaned ka asjadest, mis Sul juba aastaid jalus on.

Tühista tasulised teenused

Ärimudel, milles klient liitub mingi tasulise teenusega, levib üha rohkem. Teenuse sisuks võivad olla nii sokid kui toidukaubad, raseerijaterad, aga ka kõik muu. See on muutunud nii populaarseks, et mõni inimene maksab lausa rohkem kui 20 teenuse eest korraga! Rahaasjade seisukohalt võib see olla väga halb otsus. Ühe uuringu järgi alahindavad 84% ameeriklastest oma igakuiseid kulutusi tehnoloogiapõhistele tasulistele teenustele. On küll tore, kui keegi Sulle iga kuu uued sokid koju toob, kuid on see tõesti vajalik?

Vaata kõik oma tasulised teenused kriitilise pilguga üle ja otsusta, milliseid neist Sa enam ei vaja. Pangaväljavõte annab hea ülevaate kõigest, mille eest Sa maksad. Kui Sa ei soovi maksta asjade eest, mida Sa ei kasuta, on abiks rakendused nagu Truebill ja Trim. Need jälgivad korduvaid kulusid ning annavad teada, kui mõni neist tundub kohatu.

Ära muretse, Netflixist loobuma ei pea – selleta ei saa ju keegi elada!

Lõpeta jookide eest ülemaksmine

Oled Sa kunagi mõelnud, miks maksab džinn-toonik baaris kolm korda rohkem kui sama joogi kodus valmistamine? Väljas alkoholi tarbimine tähendab ülemaksmist millegi eest, mida on võimalik saada palju odavamalt. Ometi makstakse selle eest meeleldi, sest sinna juurde kuulub sotsiaalne aspekt. Paremuse poole asjad ilmselt ei muutu, sest jookide hinnad baarides muudkui tõusevad ja seda kõikjal maailmas.

Lõpeta jookide eest ülemaksmine

Siin tulevad appi kodused peod. Kutsu sõbrad või pereliikmed külla. Võid paluda neil isegi toidu või joogi kaasa võtta, nii säästad veelgi rohkem ning ühtlasi lood mõnusa õhkkonna, mis toetab jagamist.

Loobu suitsetamisest

Kui oled suitsetaja, ei soovi Sa ilmselt juba sajandat korda kuulda, kui ebatervislik see halb komme on. Aga mõtle hoopis sellele, kui halvasti see mõjub Sinu rahakotile.

Ainuüksi Saksamaal maksab suitsetamine riigile 79 miljardit eurot aastas ning keskmine suitsetaja kulutab sellele harjumusele ühes aastas rohkem kui 1000 €. Tähelepanuväärne, sest ega suitsetajad soovi rohkem oma rahast ilma jääda kui teised inimesed. Ühes uurimuses sigareti hinna ja tarbimise suhte kohta Euroopas leiti, et keskmiselt vähenes 10% sigarettide hinnatõusu järel suitsetamine 5-7%, mistõttu on seos hinna ja suitsetamise vahel väga tugev.

Loobu suitsetamisest – see pole hea vaid Su enesetundele, vaid ka Sinu rahakotile.

Säästa elektrit

Elektri kokkuhoidmine kodus aitab samuti raha säästa, lisaks hoiab see meie planeeti. Seda saab teha mitmel moel:

  • Võta lühemaid dušše
  • Keera hambapesu või nõudepesu ajaks vesi kinni
  • Lülita välja tuled tubades, kus kedagi ei ole
  • Osta energiasäästlikke kodumasinaid

Võta appi kalkulaator ja arvuta välja, kui palju elektrit Su kodumasinad tarbivad ning vaata, mis see Sulle maksma läheb. Siis uuri välja, kui palju elektrit saaksid eelmainitud moel kokku hoida. Võid üllatuda, kui palju see väike asi Sul kokku hoida aitab.

Käi tasuta üritustel

Me kõik tahaksime Beyoncé kontserdile, kuid 100-eurone pilet võib mõnele inimesele üle jõu käia. Vaata, mis toimub Sinu läheduses. Tasuta kohalikud üritused, nagu spordivõistlused, kontserdid ja muuseumid on hea viis koos perega lõbusalt aega veeta ilma selleks raha kulutamata.

Meetup on veebileht, mille eesmärk on ühendada inimesi üritustel, kuhu pääseb tasuta. Kohtumisi toimub erinevates valdkondades, alustades keeleõppest ja matkamisest. Kui elad suures linnas, nagu London või Berliin, on tasuta kontserte ja etendusi ning ka kõiksugu muud meelelahutust leida lihtne.

Internetis osta targalt

Taipamine, et oled millegi eest maksnud rohkem kui vaja, on alati ebameeldiv. Hinnad on erinevates poodides ja kodulehtedel nii erinevad, et tasub kontrollida ega Sa oma internetiostude eest üle ei maksa.

Võib ka täielikult loobuda emotsionaalsetest ostudest. Internetipoed on teinud ostukorvide täitmise asjadega, mida me tegelikult ei vaja, nii lihtsaks, et see on vaid sekundite küsimus. Seetõttu kulutavad inimesed internetis osteldes rohkem kui plaanitud. Ära raiska oma vaba aega sihitule ostlemisele internetis. Selle asemel osta vaid neid asju, mida vajad.

Kulutamist aitavad piirata ka veebipõhised äpid ja tööriistad. Wikibuy ja Honey käivad Sinu eest läbi erinevad veebilehed ning aitavad leida kõige soodsama hinna. RetailMeNot on suurepärane koht, kust leida sooduskuponge ostudeks oma lemmikpoodidest.

Küsi osa rahast tagasi

Lisaks parima hinna otsimisele, kasuta ka veebilehti, mis mis aitavad Sul osa kulutatud rahast tagasi küsida. Sellised cashback teenused võivad sõltuvalt ostust või poest isegi kuni 10% kulutatud summast Sinu taskusse tagasi tuua.

Sellist teenust pakuvad näiteks:

Selleks ei pea muud tegema, kui minema lihtsalt mõnele lehele neist ning klõpsama seal oma lemmikpoe lingil. Seejärel saad teha oma ostud nagu tavaliselt ning järgmise paari päeva jooksul laekub tagastatud raha Sinu kontole. Seda raha ei saa Sa küll järgnevate kuude jooksul välja võtta, kuid sellegipoolest on see väga lihtne viis, kuidas raha kulutamisega seda hoopis juurde teenida.

Koosta eelarve

Finantstuleviku planeerimine on lihtsam kui kunagi varem. Nüüd ei pea Sa lihtsama eelarve koostamise või kulutuste jälgimiseks enam isegi Microsoft Excelit oskama. Selleks on olemas terve rida rakendusi, mis aitavad Sul oma rahalisest seisust ülevaadet saada ning tulevikku plaanida. Äpid nagu Mint sobivad kulutuste ja kontojäägi jälgimiseks reaalajas. YouNeedABudget jällegi pakub täielikku kontrolli oma finantsvahendite üle ning õpetab eelarvet koostama.

Koosta eelarve

Üldiselt tuleks iga kuu kõrvale panna umbes 10% oma sissetulekust ja seda mitte vaid pensioni vaid kõiksugu ootamatute kulutuste jaoks, nagu näiteks tervis, remont või autohooldus.

Panid raha kõrvale? Nüüd investeeri see

Kui oled raha kõrvale pannud, siis mida sellega ette võtta? Kõige mõistlikum finantsotsus oleks see investeerida ning kasvama panna.

Börs

Investeerimine börsil võib väga kasulik olla, kuid ainult siis, kui tead, mida teed ning oskad raha õigesti paigutada. Ühed väga huvitavad investeeringud on praegusel ajal IPO-d, mis kutsuvad tulu teenimiseks investeerima uutesse ettevõtetesse.

Ühisrahastus

Veebiplatvormid nagu Bondora pakuvad investeerimist ühisrahastusse vaid paari hiireklõpsuga. Bondoral on olemas isegi automaatne investeerimistoode nimega Go & Grow, mis pakub investorile tootlust 6,75%* aastas.

Kogumishoius

Traditsiooniline hoiustamisviis on kogumishoius. See on väga turvaline, kuid mitte väga tulus. Enamiku kogumishoiuste intress on väiksem kui 1%. Kui Sul õnnestub leida üle 2% intressiga hoius, on Sul väga hästi läinud.

See kõik loeb

Mõned ülalmainitud nippidest ei pruugi tunduda väga olulised, kuid kõik see kokku võib olla üsna kopsakas kokkuhoid. Isegi, kui rakendad vaid viit postituses mainitud meetodit ning säästad igaühega neist 100 €, on see kokku ikkagi 500 €!

Selliste säästmisstrateegiatega võid oma finantstuleviku osas oluliselt enesekindlamaks muutuda ning vähendada muret sellepärast, kuidas endale ja oma perele vajalikke asju võimaldada. Seega, kuluta tuleval aastal targalt ja pane pisut raha kõrvale.

*Investeerimine on alati seotud riskidega ning investeeringud ei ole tagatud. Tootlus on kuni 6,75%. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvu ülevaatega riskidest, vajadusel konsulteeri spetsialistiga.