Uudiseid maailmast

Mõeldes Euroopa tähtsamatest finantstehnoloogia keskustest, tulevad esimesena meelde London, Dublin ja Berliin. Ühe hiljutise Forbes’i artikli põhjal on aga Šveitsi linnad Zürich, Genf ja Lausanne neil tihedalt kannul. Forbes kirjutab, et see on tingitud peamiselt viljakast pinnasest idufirmade tekkeks, investeeringute kasvust alustavatesse idufirmadesse ning ohtrast noorest talendist:

Fintech in Switzerland

Riigi kõrge keskmine sissetulek ja elustandard ning madal maksu- ja töötusemäär hoiab koolilõpetanud kodumaal. Kuigi idufirmad ei suuda käibe poolest Šveitsi finants- ja farmaatsiatööstuse gigantidega võistelda, kinnitavad nad kanda huvitavate ja väljakutsuvate tööpakkumistega finantstehnoloogia talentidele.

* * *

Reuters-i andmetel teatas Euroopa Pangandusjärelevalve, et uutes Euroopa finantstehnoloogia juhtnöörides leidub soovitusi ka “liivakastidele” ja uuenduskeskustele:

EBA - European Banking Authority

Uuenduskeskustes saavad järelevalveasutused ja finantstehnoloogia ettevõtted mõtteid vahetada, “liivakastides” aga katsetada päris klientide peal uusi tooteid, nagu näiteks nutitelefoni maksed, ning teha seda ilma kulukate ja aeganõudvate tegevuslubadeta.

Reuters usutles Elisabeth Noble’it, Euroopa Pangadusjärelevalve eksperti, kelle sõnul avaldatakse uued juhtnöörid detsembris. Noble ütles, et praeguseid “liivakaste” ja uuenduskeskusi asutakse hindama eesmärgiga leida uus edasiviiv mudel:

“Loodame välja töötada ühise läbimõeldud mudeli, mille abil finantstehnoloogia ettevõtted võiksid kasvada rahvusvahelisteks. Selleks on vaja “liivakastide” ja innovatsioonikeskuste vahelist koostööd,” rääkis Noble.

Esimene “liivakast” töötati välja Suurbritannias ning see on praegu kasutusel vaid kahes teises Euroopa riigis – Taanis ja Hollandis. Paljude meelest on see töömudel Londoni otsetee oluliseks finantstehnoloogia keskuseks. Aga seoses Ühendkuningriigi peatse väljumisega Euroopa Liidust on küsitav, kas London suudaks seda positsiooni ka hoida.

* * *

Vaatamata ennustustele, et Brexit toob kaasa “töökohtade vähenemise ja ettevõtete massilise väljarände”, mis “ohustaks Londoni postisiooni globaalses finantsmaailmas”, näitab hiljutine Reutersi uuring, et vaid 630 sealset finantsvaldkonna ametikohta on mujale kolinud. Reuters teatab:

Brexit prediction

Uuringu tulemused näitavad, et sajandeid raha liikumise tuiksooneks olnud London jääb selleks tõenäoliselt ka edaspidi. Kuigi New York on mõnes mõttes suurem, on see keskendunud peamiselt Ameerika turgudele, London aga rahvusvahelistele.

* * *

Kuuleme iga päev, kuidas füüsilised poed uksi sulgevad, sest veebipoodide osakaal tõuseb. Ilmselt kasvab see veelgi, investorid panustavad hulgaliselt maksefirmadesse. Silicone Valley makseid vahendav ettevõte Stripe Inc. väärtuseks hinnati äsja 20 miljardit dollarit. See paigutab ettevõtte samasse kaalukategooriasse Silicon Valley raskekaallastega, nagu Palantir Technologies Inc., WeWork Cos. ja Space Exploration Technologies Corp. ja SpaceX. Wall Street Journal  kirjutab:

Stripe

Dow Jones VentureSource’i andmetel on alates 2018. aasta algusest makseid vahendavatesse idufirmadesse paigutatud umbes 18,6 miljardit dollarit riskikapitali, kuigi see number ei peegelda Stripe’i hiljutist saavutust. See on pea neli korda rohkem risikikapitali kui 2017. aastal ja sealhulgas on ka Hiina finantstehnoloogia hiiglase Ant Financial Service Group-i 14-miljardiline saavutus juunist.

* * *

Bondorast

Saksamaa Der Bank Blog avaldas hiljuti intervjuu meie tegevjuhiga.

Kas Sa oled viimase kuu jooksul Bondora kohta artikli või video avaldanud? Saada see aadressile [email protected] ning avaldame selle järgmises valdkonna uudiseid kajastavas postituses.