Go & Grow’ portfell peab 2020. aasta väljakutsetele vastu

Bondora uudised

Oleme 2020. aasta viimases kvartalis ja kuigi aasta on olnud täis ootamatusi, kasvab Bondora jõudsalt. Hiljuti ületasime 140 000 investori piiri ja oleme selle üle väga uhked. Muide, see on kaks Berliini Olympia staadionitäit inimesi! 🤩

Bondora investoritega võiks täita kaks Olympia staadionit – võimas!
Bondora investoritega võiks täita kaks Olympia staadionit – võimas!

Kõige rohkem armastatakse Go & Grow’d. Aeg lendab ja maailm muutub, kuid Go & Grow ujub endiselt tänu lihtsusele ja kasutajasõbralikkusele vee peal. Just selle populaarsuse tõttu avaldame igas kvartalis täpsema postituse Go & Grow’ portfelli jagunemise kohta. Siin on välja toodud kõik 2020. aasta olulisemad numbrid oktoobri seisuga.

Kalkuleeritud riskid

Hajutamine on ülioluline. Rõhutame seda ikka ja jälle, sest see on tõesti tõsi. Hajutamine on kogu meie teenuse keskpunkt, nii ka Go & Grow’s. Kogu raha samasse laenukategooriasse investeerimise asemel on see jaotatud kaheksa erineva reitingu vahel, alustades HR- ja lõpetades AA-reitinguga laenudest.

Joonis 1a. Go & Grow' portfelli üevaade, oktoober 2020.
Joonis 1a. Go & Grow’ portfelli üevaade, oktoober 2020.

Enim investeerib Go & Grow F- ja E-reitinguga (kummasegi 27%), seejärel D- (18%) ja C-kategooria (12%) laenudesse. Portfellis on rohkem kui 100 000 laenu ja Go & Grow’ investorite jaoks tähendab see hajutatust tasemel, mis muidu on olnud kättesaadav vaid väga keeruliste investeerimisvõimaluste puhul.

Otsus panna Soome ja Hispaania laenud pausile pole portfelli koostist krediidireitingute kohapealt eriti muutnud ning numbrid on väga sarnased möödunud kvartaliga.

Kust on laenud pärit?

Riikidest on enim ehk 45% laenudest pärit Eestist, mis on võrreldes möödunud kvartaliga 1% rohkem. Kuna laene väljastatakse praegu ainult Eestis, on see tulemus täiesti ootuspärane. Soome laenude osakaal langes 40% peale ning Hispaania laenude hulk püsib 15% juures.

Joonis 2. Go & Grow' portfelli jagunemine riigiti, oktoober 2020.
Joonis 2. Go & Grow’ portfelli jagunemine riigiti, oktoober 2020.

Investeerimiseesmärgid

Meie jaoks on väga põnev jälgida, miks inimesed Go & Grow’s investeerivad. Peamiselt ehk 60% juhtudest tehakse seda jätkuvalt lisasissetuleku eesmärgil – see on rohkem kui kõik teised põhjused kokku. Järgmisena tulevad mustad päevad ja pension kumbki 11 protsendiga ning kõige vähem investeeritakse laste tuleviku (4%) ja reisimise (5%) tarbeks.

Joonis 3. Investorite eesmärgid, oktoober 2020.
Joonis 3. Investorite eesmärgid, oktoober 2020.

Iga päevaga rohkem raha

Hajutatus, lihtsus ja lisatasudeta investeerimine – just neil põhjustel on Go & Grow’ inimeste lemmik.

Kuulujutud vastavad tõele! Kui investeerid Go & Grow’s, arvutatakse tootlust iga päev. Kui soovid iga 24 tunni järel kontrollida, palju oled teeninud, mine vasakpoolsest menüüst Väljavõtete lehele.

Väljavõtete all näed tootluse kogunemist.
Väljavõtete all näed tootluse kogunemist.

Planeeri oma finantstulevik Go & Grow’ga

Kas oled Ennustuse tööriista juba proovinud? See on lihtne ja interaktiivne tööriist, mis aitab Sul oma unistuste finantstulevikku planeerida! Klõpsa Go & Grow’ konto üleval parempoolses nurgas triibulist ikooni ja vali Ennustus.

Võid sellega mängida nii palju kui soovid, sest see ei puuduta kuidagi Su päris Go & Grow’ kontot. Vaata sealt, kuidas mõjutaksid erinevate panustega oma investeerimisplaani ja kuhu võiksid 5, 10 või isegi 40 aasta pärast jõuda!

Klõpsa siia ja loe Go & Grow’ Ennustuse tööriista kohta lähemalt.

Ideaalne sõpradele ja perele

Go & Grow on üks parimaid investeerimisvõimalusi, mida sõpradele ja perele soovitada, sest see on kõigi jaoks piisavalt lihtne. Olgu see kauge sugulane, kes pole kunagi investeerimisega kokku puutunud või nutikas aktsiatega kauplev sõber, Go & Grow’st on kasu kõigile. Lisaks teenid sõprade kutsumisega boonust sõltuvalt summast, mis nad investeerivad. Kui Sa seda veel kasutanud pole, ei tea Sa, millest ilma jääd. Vaata täpsemalt siit.

Viis peamist põhjust, miks Go & Grow nii populaarne on:

  1. Aastane tootlus kuni 6,75%*
  2. Ülimalt lihtne kasutada ja sobib suurepäraselt algajatele!
  3. Alustada võid vaid ühe euroga (just nii!)
  4. Puudub aastane haldustasu
  5. Sea eesmärk ja informeerime Sind edusammudest

Kas aastane tootlus kuni 6,75%* on garanteeritud?

Tootlus ei ole tagatud, kuid keskmine tootlus Bondora platvormil on tunduvalt kõrgem. Tänu sellele ja oma 12-aastasele kogemusele usume, et suudame tagada investoritele kuni 6,75%* aastatootluse.

Aastase netotootluse ülempiir on 6,75%*. Kõik ülejäänu reinvesteeritakse selleks, et tagada Sulle 6,75%* tootlus aastas ka tulevikus, kuigi garantiid selle kohta anda ei saa.

Kus on konks?

Seda polegi. Ausõna. Võtame väljamaksete eest 1 € teenustasu sõltumata tehingu väärtusest ja see on kõik. Nii hoiame Bondora pltavormi töös ja Sina saad rahulikult oma rikkust kasvatada.

Räägime riskidest

Võime uhkusega öelda, et seni oleme oma lubadusi investoritele täitnud, kuid peame siiski oluliseks ka teadlikkust riskide osas.

1. risk: Tootlus langeb alla 6,75%* aastas

Kuigi tootlus ei ole tagatud, on üks Go & Grow’ peamistest plussidest kõrge kuni 6,75%* aastane tootlus. Vaadates netotootlusi Bondora algusaegadest peale, pakub 6,75%* aastase tootluse määr parajat puhvrit. Go & Grow peegeldab laenude üldist väljastamist Bondoras, ehk portfelli kuulub laene erinevatest reitingukategooriatest ja riikidest. Laenude väljastamine toimub kõige uuema krediidianalüüsi meetodi abil, mille oleme ise välja töötanud ning terve kümnendi seda arendanud.

Seetõttu on Go & Grow’ portfelli investeerimisprojekti tegelik sisemine tulusus (IRR) tunduvalt kõrgem kui 6,75%* aastas. Kui laenud teenivad suuremat tootlust, suunatakse ülejäänu reservi ning reinvesteeritakse riskide vähendamiseks. Bondora ei kasuta neid reserve millekski muuks. See annab meile statistilise kindluse, et 6,75%* aastane tootlus on ka lähitulevikus võimalik. Eelmiste perioodide tootlus ei garanteeri järgmiste perioodide tootlust.

Üks, mis võib 6,75%* aastase tootluse tagamist mõjutada, on investorite investeeringute suurus. Näiteks lisatakse Go & Grow’ kontodele rohkem raha, kui meie suudame välja laenata. Sellisel juhul jääb osa portfellist seisma (investeeringud ei teeni tootlust). Siis võime piirata summat, mida uus investor investeerida saab. Äärmisel juhul võime loobuda uute investorite vastuvõtmisest täielikult ning luua ootenimekirja.

2. risk: Likviidsus

Go & Grow’ eesmärk on alati olnud pakkuda investoritele kiiret likviidsust. Analüüsisime Bondora investorite tehingute rahavoogude andmeid pea kümme aastat – raha sissevoolu, väljavoolu ja üldist rahavoogude liikumist portfellides. Tahtsime pakkuda investoritele võimalust raha oma Go & Grow’ kontolt alati välja võtta.

Lisaks uurisime rahavoogude andmeid erinevates pankades ja investeerimisfondides, täpsemalt tagastamiste ja väljamaksete rahavoogusid ülemaailmse majanduskriisi ajal aastatel 2007-2008. See info on aidanud meil likviidsusriske vähendada.

Juhul, kui Bondora ei suuda kõiki väljamakseid Go & Grow’ kontodelt teostada, on kaks võimalust (vastavalt sellele, kumb enne juhtub). Siin on lühiülevaade, täieliku kirjeldusega tutvumiseks loe Go & Grow’ Kasutustingimuste peatükki 7.6.

  1. Väljamakse investorile teostatakse täies mahus, kui Go & Grow’ portfelli tekib tootluste ja sissemaksete kaudu piisavalt raha.
  2. Kui raha on piisavalt, makstakse summa investorile välja osaliste väljamaksetega igal tööpäeval.

Tahad Go & Grow’ kohta rohkem teada? Klõpsa siia.