Kuidas olla rahaliselt sõltumatu ning minna varakult pensionile ehk mis on F.I.R.E. (Financially Independent and Retire Early)

Finantsnipid

Kui mõtled pensionile, milline on Sinu ettekujutus sellest? Kas kujutled vana, umbes 65-aastast inimest pargipingil istumas? See pilt on küll tore, kuid nooremale põlvkonnale ei ole mõte pensionist alles vanemas eas enam meeltmööda. Proovime ette kujutada hoopis teistsugust pensionit.

Traditsiooniline pensioniiga algab 65-selt, kuid see ei pea nii olema.
Traditsiooniline pensioniiga algab 65-selt, kuid see ei pea nii olema.

Sa oled 35-, mitte 65-aastane. Ning pargipingi asemel istud Sa kohvikus ja naudid cappuccinot. Sa tõusid ilma äratuskellata, Sa ei pea tööle minema ja võid oma lemmikkohvikus kohvi juua, millal iganes soovid. Teised peavad kõik tööle minema, kuid Sina naudid elu, oled endiselt noor ning rahaasjad on kontrolli all.

See ongi kogu idee F.I.R.E. liikumise taga – olla rahaliselt sõltumatu ning minna varakult pensionile (Financially Independent and Retire Early)

Mida see veel tähendab?

See on elustiil, mis aitab läbi rangelt säästva ja minimalistliku eluviisi saavutada rahalise sõltumatuse ja minna noorelt pensionile. Termini võtsid 1992. aastal kasutusele finantsgurud Vicki Robin ja Joe Dominguez raamatus “Your Money or Your Life”. Blogimise, podcastide ja veebijagamiste kaudu on see nüüd noorte seas väga populaarne.

Noortele meeldib mõte varasest pensionist, kuid F.I.R.E. pole pelgalt kiirtee lihtsa elu juurde.
Noortele meeldib mõte varasest pensionist, kuid F.I.R.E. pole pelgalt kiirtee lihtsa elu juurde.

Kuidas see töötab ?

Asja eesmärk on sääste pidevalt kasvatada, teenides aina suuremat sissetulekut ja vähendades kulusid, või mõlemat korraga ja seda ekstreemsusteni välja. Nii on võimalik koguda piisavalt kapitali ja vara, et ilma palgata oma käed-vabad investeeringute tootlusest ära elada. Kui jõuad rahalise sõltumatuse teel sellesse punkti, võidki pensionile minna ning jätkates minimalistlikku elustiili elada ära vaid oma investeeringute tootlusest. Või, kui soovid, jätkata poole kohaga töötamist ning elada veidi priiskavamalt. Võimalusi on erinevaid.

Minimalistlik elustiil ja väga madalad kulud on F.I.R.E. põhimõtte sisu.
Minimalistlik elustiil ja väga madalad kulud on F.I.R.E. põhimõtte sisu.

Aga kuidas see päriselt töötab?

Vaatame väga lihtsustatud matemaatikat selle taga:

Enamasti soovitatakse säästa 10% oma palgast. F.I.R.E. põhimõtted soovitavad aga säästa koguni 70%. Miks? Matemaatika pärast. Kui tahad varakult pensionile minna, pead võimalikult kiiresti võimalikult palju raha kokku ajama.

Siin on üks valem, mille abil saab välja arvutada, mitu aastat pead töötama, enne kui saavutad pensionile minekuks piisava rahalise sõltumatuse:

1 aasta miinus säästumäära % / säästumäära % = mitu aastat pead töötama, et koguda piisavalt raha ühe aasta elamiskuludeks

1-0,1 (säästumäär 10%)/0,1 = 9 aastat tööd, et katta ühe aasta elamiskulud.

Võid selle valemiga erinevaid võimalusi katsetada, kuid F.I.R.E. idee on tõsta säästumäär võimalikult kõrgele, nagu näiteks:

1-0,75 (säästumäär 75%)/0,75 = 0,33 aastat tööd, et katta ühe aasta elamiskulud.

Nendest arvutustest lähtub, et mida kõrgem on Sinu säästumäär, seda kiiremini saavutad rahalise sõltumatuse ning võid pensionile jääda.

Just sellepärast püüavad F.I.R.E. põhimõtte järgijad säästa 50% oma aastasest sissetulekust. Nagu üleval nägime, võib 75% säästumääraga koguda vähem kui 10 aastaga kokku 25 aasta elamiskulud. (Arvutused on tehtud arvestades soovitatud 4% väljamakset, mis on mugava pensionipõlve eelduseks.)

Miks püüab see nii paljude noorte inimeste tähelepanu?

Alates 2010. aastast on F.I.R.E. idee milleeniumlasi köitnud. Asi võib olla nende põlvkonnale omases soovis elada elu täiel rinnal ning keskenduda pigem ajale kui rahale.

Ja pole raske mõista, miks see nii atraktiivne on. Kes ei tahaks noorena pensionile jääda, mitte muretseda töö ja raha pärast ning elada lihtsalt investeeringutest? Algul peab küll palju töötama ja ohvreid tooma, kuid paljude jaoks on see seda väärt.

Milleeniumlased soovivad elu nautima asuda kohe.
Milleeniumlased soovivad elu nautima asuda kohe.

Kuidas Bondora Sind selles aidata saab

Käed-vabad investeeringuna on Bondora suurepärane lisa Sinu investeerimisportfellile. Go & Grow’ga saab investeerimist alustada mistahes summast ning soovi korral igal ajal sinna raha lisada. Samuti saab raha igal ajal välja võtta. Seega, kui Sinu investeerimisvalik on Go & Grow’, saad oma eesmärgi ise valida ning võtta tootluse välja just siis, kui soovid. Igapäevased kulud saad katta tootlusest, samal ajal teenib ülejäänud Go & Grow’ investeering raha jätkuvalt edasi.

Kuidas aru saada, kas F.I.R.E. on Sinu jaoks?

Kuigi F.I.R.E. lubab  rahalist sõltumatust, pole see lihtsalt kiirtee lihtsa elu juurde. Selleks peab aastaid kõvasti töötama ning ohvreid tooma – kui säästad 75% oma teenistusest, ei jää sellest elamiseks palju järgi. Kuigi see tasub lõpuks end ära, pead siiski otsustama, kas see ohver on Sulle jõuetekohane. Tähtis on ka teada, et investeerimisega kaasnevad alati riskid, seega tuleb arvestada maailmamajanduse olukorra, võimalike krahhide ja muu taolisega.

Kui otsustad F.I.R.E. kasuks, saad tõesti väga lühikese ajaga oma rahast maksimumi välja võtta. Kui aga leiad viie aasta pärast, et ei soovi enam jätkata, pole ka sellest midagi. Kindlasti oled selle ajaga juba väga palju raha suutnud kõrvale panna ning targalt investeerituna jätkab see teenimist.

Isegi, kui Su F.I.R.E. plaanid ei õnnestu, on see kasulik kogemus ikkagi. Oskad pärast seda kindlasti oma kulusid paremini kontrollida, säästa, investeerida, planeerida ning rahaga mõistlikult ringi käia. Ja mis iganes Su investeerimisstrateegia ka poleks, aitavad need harjumused Sul sellegipoolest rahalist sõltumatust saavutada.