On Sul investofoobia? Siin on kolm asja, mis selle vastu aitavad đź’¸

Finantsnipid

Investeerimine. See sõna üksi juba võib kananaha ihule tuua.

Mõni inimene pole oma väheste teadmiste tõttu turgude ja investeerimisvõimaluste kohta midagi investeerinud. Teised ei taha jälle rahaga riskida. Kolmandad kardavad seda kõike sootuks. Kas võiksime sellist hirmu nimetada investofoobiaks? (Jah, ütleme, et see on investofoobia.)

Hirme on erinevaid.
Hirme on erinevaid.

Mis hirm ĂĽldse on?

Hirm ei ole midagi muud, kui pelg ootamatute tagajärgede ees. Sa ei tea, kuidas miski täpselt käib või mis juhtuda võib.

Hirm on ellujäämismehhanism, kuid sellega toime tulemiseks ja sellest üle saamiseks on mitmeid erinevaid mooduseid.
Hirm on ellujäämismehhanism, kuid sellega toime tulemiseks ja sellest üle saamiseks on mitmeid erinevaid mooduseid.

Kui hirm on seotud teadmiste või arusaamise puudumisega, kas siis on võimalik õppimisega selle vastu saada?

1. Haridus, info ja teadmised

Jah, on küll. Sa ei peagi hirmuga võitlema. Võid lasta sellel peale tulla, seda mõista ja seejärel tegutseda: enda harimine mis tahes teemal ja info kogumine ongi hirmudega tegelemine ning nende seljatamine samal moel nagu vastaste maha rammimine Ameerika jalgpallis või ragbis. (Kas pole seda näinud? Vastasele lihtsalt lennatakse pea ees peale). Just nii peaksid ka oma investofoobiale lähenema.

Tõenäoliselt muutub hirm talutavaks, kui tead investeerimisest ning sellega seotud riskidest pisut rohkem.

Kas võin kogu investeeritud raha kaotada?

Kas saan raha igal ajal kätte?

Vastused nendele küsimustele varieeruvad sõltuvalt investeerimisvõimalusest ja platvormist, kuid vastuste teadmine annab meelerahu ning tõrjub aegamisi kõrvale hirmu oma raha kellegi teise kätte usaldamise ees.

Kui tead, mis halvimal juhul saada võib ning mõistad, kui suur on selle tõenäosus, aitab see investeerimishirmust ülesaamisele kõvasti kaasa.

2. Katsetamine

Teine võimalus investeerimishirmust üle saada on seda lihtsalt teha.

See võib tunduda ebaloomulik, ent kui alustad väikesest summast, mille oled nõus kaotama, võid katsetada ja avastada ning oma hirmust üle saada proovides, mis tunne on investeerida.

Mõnedel platvormidel saad alustada väga väiksest summast. Bondora Go & Grow’ga, näiteks, võid seda teha vaid ĂĽhe euroga. Nii on lihtsam investeerimist alustada ning esialgu varvastega vett katsuda, kuni lõpuks oled valmis kahurikuulina sĂĽgavamatesse vetesse sukelduma.

Hirmudest aitavad üle saada ka väiksed sammud.
Hirmudest aitavad üle saada ka väiksed sammud.

Vaid ühe euro investeerimisest piisab, et raha kuhugi paigutamisega harjuda, kuid samas on see summa piisavalt väike, et selle kaotamine ei tekita hirmu. Kui näed, kuidas selle väärtus kasvab või kahaneb, on lihtsam mõista, kuidas investeerimine töötab.

Psychology Today kirjutab: “Harjumise ametlik selgitus on, et kui mingit asja korduvalt teha, väheneb närvisĂĽsteemi ärritus sellega seoses.” Teisisõnu, kui mingi olukord muutub uuest tuttavaks, hakkab Su ajul igav ja reaktsioone tekib vähem. Sul ei ole enam olukorras, mis varem tekitas ebamugavust, raske. Ehk ebamugavustsoonist saab mugavustsoon. Kui tore!

Kui see juhtub, on lihtne enesekindlamalt summasid tõstma hakata, rohkem investeerida ning lõpuks ka investeerimisplaan luua ja seda täita.

3. Klišeed aitavad!

Ka mõned põhilised investeerimisnipid võivad aidata. Kindlasti oled mõnda neist sõpradelt kuulnud ja internetist lugenud, alustades sotsiaalmeedia kontodest lõpetades blogidega. Kui need kõlavad klišeedena, siis ainult sellepärast, et on järele proovitud ja toimivad!

  • Hajuta. Kui kaotad osa oma portfellist, jääb ĂĽlejäänu alles. Hajutamine tähendab investeerimist erinevatesse varadesse, riskireitingutesse, pikkustesse, likviidsustesse ja valdkondadesse – sedasi langeb Sinu portfelli ĂĽldine riskitase.
Ära paiguta kõike ühte kohta.
Ära paiguta kõike ühte kohta.

  • Investeeri vaid summa, mille kaotamist võid endale lubada.
  • Mõista, et vigade tegemine on normaalne, ka investeerimises, kuid see ei tähenda, et kaotad kõik ning lähed ĂĽleöö pankrotti. Suuremad vead võivad Su portfellist suure tĂĽki hammustada, kuid väiksemad ei ole nii saatuslikud ning võivad strateegia osas palju olulist õpetada.
  • Mõtle kaugele, sest volatiilsuskõver muutub ajaga laugemaks.

Mida kavatsed oma investeerimishirmu taltsutamiseks ette võtta? Kui tead kedagi, kellel on hirm investeerimise ees, kuidas aitaksid tal sellest üle saada? Jaga seda artiklit kellegagi, kes vajab nõuandeid investeerimismaailma sukeldumisel.