Väljastatud laene oktoobris üle kolme miljoni euro

Statistika ja andmed

Laenude väljastamine Bondoras tõusis teist kuud järjest. Kokku kasvas nende summa oktoobris 4,7% ja oli 3 114 157 eurot. Taas väljastati laene ainult Eestis, kuid tõusujoones kulgemine näitab, et see on praegu Bondora jaoks jätkusuutlik lahendus.

Eesti laenude väljastamine on tõusuteel.
Eesti laenude väljastamine on tõusuteel.

Intressimäärad küll langesid ning olid võrreldes möödunud kuu 35,7 protsendiga seekord 33,5 protsenti.

Laenude väljastamine riigiti. Oktoober
Laenude väljastamine riigiti. Oktoober

Väljastamisi oli enam kõrgemates reitingukategooriates

Eestis väljastati oktoobris rohkem B- ja C-reitinguga laene. C-reitinguga laenude osakaal tõusis 3,0% ja moodustas 33,3% kõigist laenudest, B-reitinguga laenude osakaal tõusis 8,3% juurde, samas kui möödunud kuul oli see vaid 3,2%. Samal ajal hoidsid intressimäärad C-, D- ja E-reitinguga laenude taset ning langesid võrreldes möödunud kuuga vaid 1%. Enim langes B-reitinguga laenude intresimäär, mis oli 19,0% ehk 1,8% madalam.

Laenude väljastamine reitingu ja riigi järgi. Oktoober
Laenude väljastamine reitingu ja riigi järgi. Oktoob

Teist kuud järjest tõusis keskmine laenusumma

Eesti laenude keskmine laenusumma kasvas teist kuud järjest. Oktoobris oli see 2357 eurot, mis on võrreldes septembrikuu 2294 euroga 2,7% rohkem.

Keskmine laenusumma oktoobris
Keskmine laenusumma oktoobris

Laenude pikkus püsis samal tasemel ja oli keskmiselt 56 kuud, mis on sama nagu septembris ning endiselt kuu võrra pikem kui augustis.

Keskmine laenupikkus oktoobris
Keskmine laenupikkus oktoobris

Taas kasvas pikima ehk 60-kuulise tähtajaga laenude hulk, mida võrreldes möödunud kuu 977-ga oli seekord 990. Selle tulemusena moodustavad 60-kuulise tähtajaga laenud kõigist Eesti laenudest 75,0%. Teisel kohal on 5,8%-ga 24-kuulised laenud. See näitab, et eestlased eelistavad pikema kestusega laenusid.

Keskmine laenupikkus oktoobris
Keskmine laenupikkus oktoobris

Netosissetulek stabiliseerub

Pärast järsku tõusu ja langust viimasel kahel kuul jäi oktoobris laenuvõtjate sissetulek täpselt kahe summa vahele pidama. Keskmine sissetulek oli 1648 eurot, mis on 32,7% rohkem kui septembris, ent 39,3% madalam kui augustis.

Keskmine vanus oktoobris
Keskmine vanus oktoobris

Varasemat trendi jätkates on keskmine Eesti laenuvõtja vanus 38 aastat ja seda juba viiendat kuud järjest.

Keskmine sissetulek oktoobris
Keskmine sissetulek oktoobris

Haridus

Ainus haridustaseme kategooria, mis oktoobris langust nägi, oli kutseharidus, mille osakaal oli võrreldes septembrikuu 25,6 protsendiga seekord 24,1. Keskharidusega laenuvõtjaid oli Eestis endiselt kõige rohkem ja nende osakaal kõigist laenuvõtjatest ulatus 41,1 protsendini.

Haridustase oktoobris
Haridustase oktoobris

Tugev tööstaaž

Pikaajalise töölepinguga töötajate hulk kasvas oktoobris pisut. Rohkem kui viieaastase staažiga töötajaid oli 420 ja nad moodustasid 31,8% kõigist laenuvõtjatest. Kuni viieaastase staažiga laenuvõtjaid oli 502 ehk 38,0%. Ainus kategooriga, kus oli märgata langust oli alla üheaastase staažiga laenuvõtjate seas, keda oli 275 asemel 265.

Tööstaaž oktoobris
Tööstaaž oktoobris

Eluaseme omandiliik

Oktoobris kukkus vanematega koos elavate laenuvõtjate hulk 185 peale ja moodustas vaid 14,0% kõigist laenuvõtjatest. Võrreldes septembriga on see 21,6% langus. Suurem osa laenuvõtjatest on endiselt koduomanikud ning septembris kasvas nende hulk veel pisut, moodustades 44,0% kõigist laenuvõtjatest.

Koduomandi staatus oktoobris
Koduomandi staatus oktoobris

Suurem kontroll

Laenuvõtjate kontroll langes teist kuud järjest. Muutus oli aga väga väike ning oktoobris kontrolliti varasema 91,5 protsendi asemel 91,0 protsenti laenuvõtjatest.

Laenuvõtjate kontroll oktoobris
Laenuvõtjate kontroll oktoobris

Oktoobris tõusis laenude väljastamine

Ka ebakindlatel aegadel suutis Bondora väljastada siiski rohkem laene ning hoida põhilisi laenunäitajaid. See püsiv kasv ongi see, kuidas Bondora saab investoritele finantsstabiilsust pakkuda.

Investeeri juba täna! Vaata, kuidas investeerida siit.