Kohvi või investeerimine? (Mõlemad on võimalikud)

Finantsnipid

Oleme kõik kuulnud seda säästunippi, et ära kuluta raha väljas kohvi joomisele, vaid pane see kõrvale. Kui Sa kohvi ei armasta, võib see plaan ju isegi realistlikuna kõlada. Aga, kui oled kohvihoolik (nagu paljud Bondora töötajad), ei ole see kindlasti parim lahendus oma säästude või investeeringute kasvatamiseks. Aga vaatame lähemalt. Kas on võimalik hommikukohvi joomist jätkata ning samal ajal edukalt investeerida? Või tuleb kohviga raha säästmiseks tagasi hoida?

Kas kohvijoomise lõpetamine aitab rohkem säästa?
Kas kohvijoomise lõpetamine aitab rohkem säästa?

Vaatame lähemalt

Selleks, et näha, kas kohvist loobumine tõesti aitab raha kokku hoida, teeme kõigepealt mõned arvutused. Oletame, et ostad iga päev ühe cappuccino. Kui see maksab kolm eurot, kulutad sellele 15 eurot nädalas, mis teeb kokku 60 eurot kuus ja 720 eurot aastas. Vaatame nüüd, mis saab siis, kui investeerid need 720 € Go & Grow’ kaudu viieks aastaks.

Saad seda ise teha siin.
Saad seda ise teha siin.

Viie aastaga teeniksid esialgselt investeeritud summalt 40%. Mõtle korraks. Kui loobuksid aastaks kohviku kohvist, oleks Sul viie aasta pärast selle arvelt rohkem kui 1000 eurot.

Vaatame huvi pärast ka, mis saaks, kui loobuksid cappuccinost viieks aastaks ja kannaksid selle raha oma Go & Grow’ kontole. See tähendaks 60 eurot lisaraha iga kuu viie aasta jooksul:

Saad selle ise kokku arvutada siin.
Saad selle ise kokku arvutada siin.

Nüüd teeniksid selle viie aasta jooksul pea 1000 eurot intressi ja kokku oleks Sul 5274 eurot ja kogu selle aja eest midagi palju enamat ette näidata kui vaid tühjad kohvitopsid. Kui lisad “kohviinvesteeringu” oma teistele juba olemasolevatele investeeringutele, on kasu veelgi suurem.

Seega aitab kohvist loobumine tõepoolest raha säästa ning võib investeerimisstrateegiale väga hästi mõjuda.

Aga kuidas loobuda kohvist üheks aastaks?

Hea uudis on see, et loobuma ei pea täielikult kohvi joomisest – selle asemel, et võtta pruun võlujook kaasa teepealsest kohvikust, keeda see ise kodus valmis.

Kohviubade, filtri- või lahustuva kohvi ostmine on palju odavam kui igal hommikul kohvikust läbi astuda. Kui teed oma kohvi ise, saad seda nautida nii, et raha jääb siiski Sinu tasku.

Aga mulle meeldib just kohviku kohv

Seda me arvasime. Kui oled alla neljakümnene, siis ilmselt ei taha Sa enne oma hommikust kohvi midagi teha. Võib-olla ütled isegi, et see kolm eurot on Sulle hädavajalik kulutus oma õnne, loomingu, jne nimel.

Ja see võibki nii olla. Kui just kohviku kohv aitab Sul oma päeva positiivse noodiga alustada, siis tore. Uuringute järgi tarbib 48% milleenlastest iga päev gurmeekohvi. Ja kuna see põlvkond hindab kogemusi rohkem kui midagi muud, pole ka ime, et maitsva kohvi nautimine on osa nende igahommikusest rutiinist.

Gurmeekohvist on saanud tähtis osa nooremaealise töölisklassi elustiilist.
Gurmeekohvist on saanud tähtis osa nooremaealise töölisklassi elustiilist.

On see seda väärt?

See sõltub täielikult Sinust. Numbreid me juba vaatasime ja Sa tead, mida need ütlevad. Aga kui kohvikus käimine teeb Sind rõõmsaks, siis kes oleme meie, et öelda, et Sa ei tohiks seda teha? Võime ainult soovitada teha seda pisut targemalt. Külasta kohvikut näiteks ülepäeva või kaks korda nädalas, mitte iga päev. Kui Sa aga tõesti ei suuda oma hommikukohvist loobuda, püüa säästa millegi muu arvelt.

See ongi ju tegelikult kogu idee asja taga. Parim võimalus raha kõrvale panna on lõpetada kulutamine asjadele, mida Sa ei vaja ning seada esikohale säästmine ja investeerimine tulevikuks. Kui kulutad rohkem sellele, mida tõesti vajad ning vähem sellele, mida lihtsalt tahad, mõjutab see üheaegselt hästi nii Sinu säästu- kui ka kulutamisharjumusi. Sa ei pea loobuma kohvist, aga kuna kohvi joovad peaaegu kõik inimesed maailmas, on selle näitega väga lihtne samastuda ning asja mõtet kerge hoomata. Võid ka vähem väljas käia, kulutada vähem raha toidu kojutellimisele ja ise rohkem süüa teha. Või loobuda uusimate tehnikavidinate ostmisest, mida tead ise ka, et Sa tegelikult ei vaja, või tühistada vana ajakirja tellimuse. Ei tea, mille arvelt säästa? Selle kohta leiad inspiratsiooni siit.

Kui lööd iga päev kohvile kulutatud raha kokku, saab sellest kas suur kaotus või suur investeering.
Kui lööd iga päev kohvile kulutatud raha kokku, saab sellest kas suur kaotus või suur investeering.

Ärka üles ja nuusuta raha lõhna

Kui arvad, et kulutad kohvile liiga palju, siis tõenäoliselt nii ongi. Kuid on Sinu otsustada, kas kulutus on seda väärt või mitte. Kui on, siis naudi oma vahustatud piimaga kohvi edasi. Püüa siis aga leida midagi muud, mille arvelt veidi kokku hoida ning raha hoopis investeerida. Kui Sulle aga ei meeldi, et raiskad nii palju raha kohvile ega tegele oma finantstulevikuga, on aeg midagi ette võtta!

Kas kavatsed kohvi arvelt säästmist proovida? Jaga artiklit teiste kohvihoolikutega ja kutsu neid endaga liituma.