Kuidas valida oma esimest veebis investeerimise platvormi – see on lihtsam, kui arvad

Finantsnipid

Otsustamine, kuhu oma raha investeerida võib parajat kõhedust tekitada. Eriti, kui teed seda esimest korda. Muidugi ei tasu sellesse suhtuda liiga kergelt, kuid püüame järgnevalt siiski näidata, et asi pole ka nii hull. Ei usu? Loe artikkel läbi ja veendu ise.

Investoriks hakkamine on lihtsam, kui oskad arvata
Investoriks hakkamine on lihtsam, kui oskad arvata.

Palju õnne, Sinust saab investor

Kui otsid veebis investeerimise platvormi, tähendab see, et oled otsustanud oma raha enda jaoks tööle panna ning selle eest oled ära teeninud ühe tubli kiituse. (Päriselt ka, patsuta endale õlale või viska iseendale üks viis 👏) Kõige raskem osa on juba tehtud. Esimene samm investoriks saamise teel on otsus oma finantsunistuste täideviimise nimel midagi ette võtta. Ja seda oled Sa juba teinud. Aga nüüd.

Mis on Su investeerimiseesmärgid?

Õige platvormi valimiseks pead teadma, mida soovid saavutada. Kas soovid koguda raha mustade päevade fondi jaoks, kust see igal ajal kätte saada? Või tahad raha investeerida, väljamakseid mitte teha ning nautida pikaajalise investeeringu kasutegureid? Otsustades, mida soovid oma investeeringuga saavutada, oskad ka paremini valida platvormi, mis Sinu vajadustega sobib ja aitab Sul enda seatud finantseesmärgid saavutada.

Oma finantseesmärkide üles kirjutamine aitab Sul investeerimisplatvormi valida
Oma finantseesmärkide üles kirjutamine aitab Sul investeerimisplatvormi valida.

Taustatöö on kõige võti

Nii, hakkad investoriks ja tead, mida soovid saavutada. Fantastiline! Aga kus, kuidas, kellega? Investeeri oma raha kuhugi, kus see on kaitstud ja teenid sellega parimat tootlust ettevõttes, mida usaldad. Ainus viis selline firma välja selgitada on teha uurimistööd.

Ja jah, ka selle blogipostituse lugemine käib sinna alla. Lugemise, uurimise ja teadmiste hankimisega investeerimismaailma kohta sead end tulevikuotsusteks paremini valmis. Vaata investeerimisplatvormide ja mõjuisikute YouTube’i videosid, loe finantsblogisid, küsi nõu nutikatelt pereliikmetelet ja sõpradelt, loe tagasisidet ettevõtete kohta, mis Sind huvitavad ja ära karda võtta ühendust finantsnõustajaga.

Investeerimisplatvormid pole võrdsed

Enamik veebiplatvorme on 100% veebipõhised, seega ei pea Sa kuskil järjekorras istuma, pääsed neile ligi 24/7, nende teenus on kättesaadav kõigile ja seda on lihtne kasutada. Sellepärast on ka veebipõhised investeerimisvõimalused algajate jaoks tavaliselt parimad. Mitte kõik investeerimisplatvormid pole aga sama head.

Siin on mõned küsimused, mida endalt platvorme võrreldes küsida:

  • Investeerimisvõimalused. Kas toode/teenus sobib Sinu vajadustega?
  • Tootlusmäär. Kui palju oma varaga teenid?
  • Tasud. Kas hoiustamise, väljamaksete või konto haldamise eest peab maksma?
  • Piirangud. Kas platvormil on piiranguid, mis Sinu investeerimisstiiliga ei sobi? Näiteks, kas pead raha vähemalt kaks aastat kontol hoidma?
  • Soovitusprogrammid. Kas teenid midagi sellega, kui suunad ka oma sõpru platvormi kasutama?
  • Väljamaksete ooteperiood. Kas saad raha igal ajal välja võtta või pead ootama, enne kui saad väljamakseid tegema hakata?
  • Ettevõte. Kas ettevõte on kindel ja usaldusväärne?

Küsimusi, mida endalt erinevate platvormide võrdlemisel küsida on veel palju, kuid need on esimesed tähtsamad küsimused, mis aitavad vähemalt kolm peamist kandidaati välja valida.

Otsused, otsused, otsused

Taustatöö on nüüd tehtud ja leidsid kolm võimalikku investeeringut. Nüüd pead otsustama, kuhu soovid investeerida. Mäletad nimekirja asjadest, mida oma investeeringuga saavutada soovid? Selle abil vali kolmest platvormist välja enda jaoks parim.

Erinevate võimaluste vahel võib olla raske valida. Kõigepealt vali välja kolm parimat
Erinevate võimaluste vahel võib olla raske valida. Kõigepealt vali välja kolm parimat.

Peaaegu valmis

Kui oled platvormi ja endale sobiva toote/teenuse välja valinud, ongi peaaegu kõik! Nüüd jääb üle veel vaid konto avada ning teha esimene investeering.

Kui konto on avatud, seadista ka automaatsed maksed, millega investeeringut kasvatada. Automaatsete maksetega sead investeeringu esikohale ning see aitab oma finantseesmärkide saavutamisele truuks jääda.

Hoia investeeringul silm peal

See osa on väga tähtis. Isegi, kui Sa ei plaani raha välja võtta, tahad ikka, et raha Sinu heaks töötaks. Vaata kord kuus või kord kvartalis, kuidas investeeringul läheb. Kui näed, et raha kasvab, motiveerib see Sind ka finantsstrateegiale truuks jääma.

Kui näed, et sel ei lähe hästi, võid oma plaani üle vaadata ning seda vajadusel muuta. Kuid ole siin tujude suhtes ettevaatlik. Kui Sul on pikaajaline strateegia, ära tee kiireid, impulsiivseid otsuseid emotsioonide põhjal.

Pea meeles! Ühel platvormil investeerimine ei tähenda, et Sa ei võiks seda teha ka teisel. Investeeringute hajutamine on hea ja lihtne moodus erinevaid tooteid ka omavahel võrrelda.

Ongi kõik

Palju õnne, said sellega hakkama. Näed? Nagu lubasime, ei olnudki see nii keeruline. Tähtis on mõista, mida soovid investeeringuga saavutada, teha taustatööd, jätta emotsioonid otsustest kõrvale ja teha mõistlikke valikuid.

Loe, kuidas vältida kuut algajate investorite enimlevinud viga siit.